Осъществяването на “Балкански поток” означава икономически растеж за България и Сърбия, каза сръбският президент Александър Вучич

 

Ще продължи ускорената реализация на автомагистрала “Европа” и на “Балкански поток” независимо от трудностите, предизвикани от пандемията Covid-19.

Това декларираха при кратката си среща на летище “София” премиерът Бойко Борисов и президентът на Сърбия Александър Вучич.

Двамата инспектираха по въздух двата проекта, които са от важно значение не само за двете страни, но и за региона.

По думите на Борисов 17-километровата отсечка от автомагистралата между Драгоман и Сливница ще бъде готова до края на годината:

“Това е магистралата за Сърбия, за Белград. Дясната страна е готова – в посока Сърбия, сега асфалтираме лявата, можете да видите… Като тръгнеш от Белград, в Бургас вечеряш! И както обичат да ходят (българите) в Белград на кръчма, и на театър обичат да ходят”.

Вучич посочи, че по автомагистралата от Белград до София Европа ще се стига за три часа. Освен това сръбският президент благодари за подкрепата за страната му по пътя към Европейския съюз.

За “Балкански поток” Борисов отбеляза пред Вучич, че за цялостната реализация на проекта от българо-турската до българо-сръбската граница ще бъдат изградени и две компресорни станции, за да се повиши налягането по трасето:

Газопроводът ще отвежда руския природен газ до Сърбия, от там до Унгария и Австрия. На сръбска територия са положени над 400 км от газопровода. 20 млрд. куб. м е капацитетът на “Балкански поток” на вход от Турция. На изход към Сърбия ще е близо 13 млрд. куб. м.

Строящите се две компресорни станции по трасето на наша територия с най-съвременно американско оборудване ще дават възможност газът да се движи във всички посоки – както руският, така и този от газовата връзка с Гърция от терминала в Александруполис.

Първи юни е избрана неслучайно като дата за посещението, отбеляза от своя страна премиерът Борисов пред медиите и допълни, че така се отбелязва свободното движение без карантина.

„Целият този пръстен Александруполис- Турция-„Балкански поток“-Сърбия дава възможност за пълна диверсификация и на България, и на Сърбия. Може да се докарва и руски, и американски втечнен, и катарски, и саудитски, и израелски, въобще който какъвто газ… азерски. Веднага може да напълним тръбите, щом станат готови“, посочи още Борисов.

От 474-километровото трасе на “Балкански поток” у нас – 270 км е с положени тръби, а 150 км са заварените.

Борисов заяви, че не вижда основания за тревога от страна на Държавния департамент на САЩ за това, че България изгражда газопровода „Балкански поток“, по който ще тече руски природен газ.

„Неслучайно България проведе преговори с „Газпром“ и с 42% свалихме цената на руския газ, истинска конкурентна цена. И втечненият газ и за нашите приятели от Сърбия, прозрачно, чисто, пред очите на Европейската комисия и на всички нас. Затова вложихме половин милиард лева в интерконектора с Гърция“, коментира премиерът в отговор на въпрос дали преносът на руски газ е опасен за страната ни, каквито твърдения има от американска страна.

След инспекцията двамата ще продължават обсъждането на теми от взаимен интерес във Велико Търново, където ще проведат работен обяд./БНР