Поискаха оставката на шефа на Общинския съвет в Благоевград

Лидерът на „Демократи за силна България“ в Благоевград Калоян Ханджийски поиска оставката на председателя на Общинския съвет. Обвиненията са за авторитарно поведение, системно нарушаване на правилата за работа на местния законодателен орган и явна конфронтация с кмета на общината, предава БНР.

Кризата в местната власт в Благоевград започна с решението на Общинската избирателна комисия за предсрочно прекратяване пълномощията на кмета Румен Томов. Скоростно насрочената сесия за избор на изпълняващ длъжността кмет в условията на съдебни обжалвания доведе до срив в личните отношения между кмета Томов и председателя на Общинския съвет Андон Тодоров.

Преди дни те признаха, че помежду им няма комуникация и започнаха взаимни обвинения през медиите. Така се стигна до последната редовна сесия, където Ханджийски поиска оставката на председателя на Общинския съвет. Андон Тодоров коментира исканата му оставка така: „Доводите и самите мотиви са смешни. Няма нищо вярно. Това са едни лъжи във връзка с един казус, който е познат в цяла България и вече настройката е следващи избори“. Точката беше отложена за ново разглеждане на следваща сесия.

Иначе общинските съветници приеха годишните финансови отчети и баланси за 2019 година на следните общински търговски дружества: „Медицински център I – Благоевград”; „Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания – Благоевград” ; „Център за психично здраве – Благоевград”; „Специализирана болница за активно лечение по онкология “Свети Мина”; „Благоевград инвест 2016”; „Паркинги и гаражи – Благоевград”; „Пазари” ЕООД; „Биострой”.

Следващата редовна сесия на съвета е насрочена за 26 юни.