Шампионката по борба Биляна Дудова: Трудно е да се върнеш към тренировките след карантината

Биляна Дудова

Биляна Дудова е трикратна европейска шампионка по борба в три различни категории. Талантът в женската ни борба разказа специално за Boec.bg как преминават тренировките й и как прекара времето си в периода на карантина.

  • Здравей, Биляна. Ти заедно със своя треньор Мариян Недков и Сезен Белберова тренирате в НСБ „Спорт палас“. Разкажи ни как преминават тренировките?

– Да. С треньора ми и съотборничката Сезен Белберова сме на НСБ „Спорт палас“. Тренировките преминават както обикновено, с някои промени, тъй като скоро няма да имаме състезания.

  • Тежко ли е след толкова време, прекарано у дома – в карантинен период, да се завърнеш в залата и да започнеш наново всичко, което преди това си градила с месеци, дори и с години?

– Със сигурност е трудно да се завърнеш към тренировките след такъв дълъг период. Определено през този период имаше време да отшумят някои травми. Има си и негативни страни, но ние не може да променим случващото се. Може да гледаме само позитивното и да продължим напред с нови планове и да се подготвяме и да бъдем все по-добри в бъдещите състезания.

  • Стана ясно, че се обсъждат 3 варианта за старт на сезона в борбата като турнири – краят на август, есента или след Нова година. Ти кога смяташ, че е реално да се нормализират и да тръгнат нещата в този спорт?

– Не мога да кажа кога е най-добре да започнат състезанията, но със сигурност по-важните състезания ще бъдат догодина.

  • Какво прави в периода на пандемията?

– Тренирах в домашни условия по два пъти на ден, за да може да съм в кондиция при завръщането в залата по борба. Успях да се позанимавам с изпитите от университета, тъй като ми предстои завършване на висше образование.

– Каква специалност учиш и къде?

– Уча треньорски профил в Югозападния университет „Неофит Рилски“.

  • Какво си пожелаваш да ти се случи през настоящата 2020 година?

– Пожелавам си до края на тази година да бъда здрава и да имам много щастливи моменти.