100-годишен храм отвори врати за първата от 59 г. насам венчавка

Църквата „Рождество на Пресвета Богородица“ е най-старата в благоевградското село Дъбрава – построена е през 1928 г. от пра-прадядото на кмета

 

100-годишната църква „Рождество на Пресвета Богородица” в благоевградското село Дъбрава отново отвори врати за венчавка. Това стана за първи път след далечната 1961 година, когато в построения през 20-те години на миналия век храм за последно е извършен такъв църковен ритуал.

Светата обител посрещна в неделя младоженците Ана и Борис, които бяха венчани от отец Георги Танчев, архиерейски наместник на Санданска духовна околия.

Влюбената двойка премина по килим от рози в храма и се врече във вярност до живот пред Бога и най-близките си хора. Свидетел на венчавката бе и кметът на Дъбрава – Методи Стоянов.

„Решението да се венчаем тук беше спонтанно, а може и да е съдба. Искахме да се венчаем в църква с история, да е сред природата и да избягаме от градската шумотевица. Идвала съм и друг път тук и църквата много ми харесва“, каза булката Ана пред кмета.бг. Кметът Методи Стоянов пък насърчил младоженците да се венчаят тук и помогнал с организацията на църковния ритуал. Ана и Борис бяха поздравени от млади и талантливи самодейци.

Църквата „Рождество на Пресвета Богородица“ е най-старата в благоевградското село. Построена е през 1928 година от пра-прадядото на кмета на Дъбрава. „Сестрата на моя пра-прадядо Георги Стоянов е имала видение. Насън й се явил свети Георги, който й заръчал тук да се построи храм. Скоро след  това с нея се случило чудо – едната й ръка била неподвижна по рождение, но както си парила вълната, ръката й се раздвижила и оздравяла“, разказа управникът на Дъбрава.

Църквата се поддържа от кметството и местното население. Преди десетина години е правен ремонт на външната фасада, сега предстои да се ремонтира покривът. Жители и гости на Дъбрава всяка година се събират на 8 септември на храмов празник тук.