Борисов: Започва укрепването на свлачището при Рилския манастир (видео)

  • Премиерът ще бъде глобен за неносене на маска в обителта

 

Премиерът Бойко Борисов бе на посещение в Рилския манастир. Той съобщи, че започва укрепването на свлачището и пътят към манастира ще бъде оправен.
На правителственото заседание в сряда миналата седмица бяха отпуснати 1,6 млн. лв. за пречиствателна станция за Рилския манастир.
“Започва да се укрепва свлачището и пътят ще бъде оправен. Да се види, че работим, и то бързо. Каквото сте поискали, това получавате. Аз се шегувах, че ни струва по 10 млн. лв. всяко идване тук и май толкова станаха”, каза на влизане в обителта Борисов.

“Свършили сме си всичко, което сме обещали”, обобщи премиерът.
Игуменът на Рилския манастир, Адрианополският епископ Евлогий, разказа, че в разговор с премиера е била уточнена субсидията за реставрацията.

Малко по-късно на пътя за Рилския манастир министър Аврамова даде подробности за ремонта и укрепването на свлачището, който ще струва 6,5 млн. лева.

Строителните работи стартираха в 250-метровия участък при 27-и километър на третокласния път III-107 Кочериново – Рила – Рилски манастир. Укрепването се реализира от „Автомагистрали“ ЕАД. „Ще работим по-бавно, за да не рискуваме живота на строителите, колкото и Господ да бди над нас. “Това, което преди 1 седмица поех като ангажимент, Аврамова го направи в сила. Виждате колко техника, алпинисти, какво ужасно срутище. Сега ще има огромна бетонна стена, за да пазим пътя”, обясни премиерът.
“С алпинисти се свалят паднали дървета, ще се изгражда подпорна стена 150 м”, уточни министър Аврамова.

Същевременно стана ясно, че премиерът Бойко Борисов ще бъде глобен с 300 лв., защото не е носил предпазна маска по време на посещението си в Рилския манастир. Това стана ясно след съобщение на пресцентъра на здравното ведомство. На премиера, членовете на екипа му, журналистите, операторите, фотографите и всички други, които са били в църквата, ще бъдат връчени актове на административно нарушение заради неспазването на противоепидемичните мерки, и в частност за нарушаване заповедта на здравния министър, с която от днес на закрити обществени места е задължително носенето на защитна маска или друго предпазно средство, покриващо носа и устата, гласи съобщението.

Глобата за неносене на предпазна маска е 300 лв. Мярката беше възстановена като задължителна за всички закрити пространства заради повишения брой положителни проби за COVID-19 у нас.

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2794862314075154/

 

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2794854174075968/