Дъждовете са предизвикали срутването в тунел „Железница”, животът на 3-мата затрупани работници е вън от опасност (видео)

Прокуратурата разследва инцидента в строящия се тунел на АМ „Струма“

 

Тежък инцидент стана на строежа на предпоследния участък на магистрала „Струма”. Трима работници бяха затрупани в тунела „Железница”. Веднага е започнала операция по спасяването на затрупаните. И тримата са извадени и откарани в болници в Благоевград. Сред пострадалите са техническият ръководител на обекта Г.Ф. (на 47 години), който е с леки телесни повреди, С.Д. (на 31 години) – с три счупени ребра, увреждане на бял дроб и спукана кост на крака и К.Ч. (на 46 години) е с фрактура на дясното бедро. Екип на ВМА е транспортирал най-тежко пострадалия в София. Всички пострадали са без опасност за живота и са контактни. „Приехме двама от пострадалите, които са настанени в реанимация и хирургията. Единият има травма на корема, а вторият пациент е в по-тежко състояние с гръдна травма и контузия на бял дроб. Той е транспортиран във ВМА-София”, заяви директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев.

Премиерът Бойко Борисов също пристигна на мястото на инцидента при тунел „Железница“, където се запозна с обстановката след срутването. Заедно с премиера бяха шефът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски и вътрешният министър Младен Маринов. „Има две по-сериозни травми, но пострадалите са без опасност за живота. Господ ги спаси!“, каза премиерът, след като посети пострадалите в МБАЛ-Благоевград.

„Една част от срутването е от скалата на 2 км от готовия тунел. Смята се, че точно там от дъждовете се е пропуснало вода през скалата и я е направила ронлива. Паднали са 5-6 кубика маса. Другите работници са се притекли на помощ и са ги спасили. Работата в другия тунел продължава“, така премиерът обясни инцидента в лявата южна тръба на тунела, който се прокопава от м. октомври на 2019 г. „Всеки път предупреждавам да се пазят. Българите не знаят колко грандиозен, огромен и сложен строеж е. Като лястовички са по скатовете 20-30-тонни машини. Всяко внимание може да доведе до пропадане. Затова, ако е било лесно, за олимпиадата за Гърция трябваше да е готово. Случайност вследствие на дъждовете е. Казват, че са имали каски“, допълни Борисов. Той каза още, че състоянието на свлачището при Рилския манастир също е тежко. На тези обекти се крие риск. От уважение към работниците, които работят на десетки метри под, над и в земята и планината, български момчета – казвам им „Пазете се“.

Снимки: БГНЕС

Инцидента коментира и министър Петя Аврамова: „Не са констатирани нарушения в изпълнение на дейностите. Риск винаги има! Много бързо са реагирали работниците и техните колеги са живи. Към момента работата е спряна, а проектантът и РДНСК правят предписания за срутилия се участък. Комисия, която ще бъде назначена, ще направи обследване. В останалата част ще продължи работата”.

По случая се води разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление под ръководството на Районна прокуратура – Благоевград. Действията по разследването са започнали с оглед на местопроизшествието в присъствие на дежурен прокурор, главен разследващ полицай на 1-во РУП – Благоевград, както и на поемни лица и технически помощници, уточниха от прокуратурата. На прокурора от РП – Благоевград е предадена на място документация на дружеството, осъществяващо строежа на тунела, включително периодични и ежедневни инструктажи. Провеждат се разпити на служителите, които са били на смяна по време на инцидента – двадесет и едно лица. Предстои назначаване на експертизи, както и други действия по разследването. От Инспекцията по труда в Благоевград също бяха на мястото на срутването на новостроящия се тунел „Железница“. Инспектори провериха причините за срутването на земната маса и нарушен ли е работният процес. „При разследването на злополуки срокът за установяване на нарушение е четиринадесетдневен. Но до седмица ще бъдат ясни причините за срутването“, каза директорът на институцията – Славянка Симитчийска.

Тунелът се строи в момента, като е предвидено 2 километра тръби да свържат северната с южната част, които трябва да се срещнат по средата. На този етап пробиването е на около 400 метра от северната страна. При започването на строежа на тунела се разбра, че работниците се трудят в тунела 24 часа, на три смени. Предвидено е в съоръжението освен пътните платна да бъдат изградени и автомобилни преходи, които ще се използват само при аварийни ситуации. Наред с това съоръжението ще разполага и с пешеходни преходи. Освен това вътре ще има автомобилна връзка, която ще се използва само от Спешна помощ и пожарната.

Очаква се тунелът да бъде завършен през пролетта на следващата година, а през март 2022 г. трябва да бъде приключено и строителството на целия ЛОТ 3.1 от Благоевград до Крупник. Изпълнител на проекта е “Джи Пи Груп” като част от обединението ДЗЗД “АМ Струма тунел 2018”, в което влизат още “Глобал кънстръкшън” ООД и “Виа план” ЕООД. Стойността на тунела е 185 млн. лв. Пътните участъци преди и след него се изграждат съответно от обединения на ГБС и “ПСТ груп”. Цялата отсечка на магистрала “Струма” между Благоевград и Крупник, дълга 12.6 км, в момента се строи. Тя трябваше да е готова през август 2019 г., но се забави по различни причини, включително и археологически разкопки.

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2795934043967981/

 

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2795911477303571/

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2795909387303780/

 

 

 

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2795872230640829/