Гръцки хотелиери се оплакват от малко туристи заради неяснотите при пътуване

Във Фанари, което е на 40 минути от България, работят едва една трета от плажните кафенета

 

От понеделник се очаква граничният пункт „Маказа” с Гърция да спре пропускането на туристи на юг. Почти седмица пътуващите са в непрекъснато очакване дали и кога това ще се случи, след като първоначално беше обявено, че още от 1 юли туристите ще трябва да преминават единствено през „Кулата”. Това доведе и до сериозен спад на пътуващите, а в Гърция местните власти излязоха с протестни писма до правителството.

Пътят за хиляди жители на близките до „Маказа” региони до плажовете в Североизточна Гърция тази седмица остана загадка и принуди много мераклии за тен да се откажат от планираните пътувания.

Неяснотата кой и откъде може да стигне до плажовете в Гърция, особено тези, които са най-близо до българската граница, ги остави пусти.

Във Фанари, само на 40 минути път от границата, работят едва една трета от плажните кафета, където са съсредоточени и плажуващите. Останалата част от пясъка е празна. Според малкото българи тук здравният риск няма да промени решението им да дойдат. Но спирането на туристите през „Маказа” би било пречка.

А местните са притеснени за оцеляването си. Кметовете на общини в Североизточна Гърция поискаха с протестни писма влизането на туристи в страната да бъде възможно от всички гранични пунктове./НОВА