Тираджия с Ковид-19 се прибра в Благоевград в тежко състояние, жена почина в Кюстендил

  • Инфекциозното отделение в Благоевград е пълно,  Тубдиспансерът става буферен център за хора със симптоми

 

40-годишен водач на ТИР от Благоевград, пристигнал от Великобритания, е настанен в реанимацията на МБАЛ с COVID-19. Мъжът пристигнал на паркинг край Благоевград и е бил със затруднено дишане и температура от 4 дни. Правел е курсове в Германия, след което е посетил семейството си във Великобритания. И тримата там били с положителни проби за коронавирус. След което се завърнал в България. Настанен е в реанимацията на МБАЛ-Благоевград с тежка двустранна пневмония, на апаратна вентилация е.

Общинският кризисен щаб за борба с коронавируса бе свикан заради зачестилите положителни проби за коронавирус и почти пълното инфекциозно отделение на МБАЛ-Благоевград. На заседанието Общинският кризисен щаб е решил да бъде освободена сградата на тубдиспансера в здравното заведение за буферен център за хора, които имат симптоми на COVID-19. Преди няколко месеца тубдиспансерът беше основно ремонтиран и беше оборудван с необходимите инсталации. В понеделник в 14 часа на място ще се проведе среща за изясняване на детайлите, свързани с това действие, каза кметът Румен Томов.

В Кюстендил пък жертвите на коронавирусната инфекция станаха 12. В Ковид-отделението е починала 70-годишна жена от града, която е имала диабет и други придружаващи заболявания, съобщи директорът на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ д-р Александър Величков.

“Жената бе в доста тежко състояние и въпреки нашите усилия не успяхме да я спасим. Към момента в Ковид-отделението на лечение са 11 души, 5 от тях са жени, останалите мъже. Състоянието на двама е доста тежко. В събота изписахме двама пациенти, в неделя – още двама. От установените 6 новозаразени няма постъпили в болницата и те са на домашно лечение. От болницата продължаваме всеки ден да изпращаме проби, но са доста по-малко в сравнение с отпреди седмица”, информира д-р Величков. Той добави, че настанените в Ковид-отделението са на възраст от 45 до 55 години.

“В последните седмици в Ковид-отделението е много натоварено, но няма да се оплакваме. Това е нашата работа. Всички медицински служители вършат своите задължения, за да спасяват човешки животи”, каза още директорът на лечебното заведение.

За последните 48 часа установените лица с COVID-19 в област Кюстендил са 14.

Положителни проби в петък са дали жители от общините Дупница, Кюстендил и Сапарева баня. Три от установените лица с COVID-19 са жени на 28 г., 48 г. и на 60 г. от град Дупница. Един млад мъж от с. Сапарево, община Сапарева баня, също е с положителна проба. Останалите случаи са на лица от община Кюстендил.

Хоспитализирани за лечение от коронавирусна инфекция в Общинската болница в Дупница остават двама мъже от града и две жени – едната от града, другата от Сапарева баня. Всички те са в стабилно общо състояние.