Гръцките мерки на границата пращат нашенци на Черно море, туроператорът Здравка Чимева: Вече не пътуваме натам

Здравка Чимева

Какво трябва да знаят решилите да отдъхват в южната ни съседка

Допълнителните мерки на сухопътните граници на Гърция, въведени от гръцките власти преди няколко дни, отказаха нашенци от почивки на Беломорието.

„До 4 август в Гърция могат да влизат само хора, които имат бизнес и адресна регистрация в страната. Това ни накара да не правим резервации за почивки на гръцкото море. Ние организирахме основно еднодневни пътувания за плаж – имахме по около 100 човека на ден в събота и неделя, но се наложи да ги спрем. Анулирахме и резервации. От момента, в който въведоха изискването за PCR теста за коронавирус, не пътуваме.

Насочихме се към нашето море. Сега организираме почивки в Приморско, Созопол, Бургас и Китен, те са 3-дневни, в петък, събота и неделя. За хората от Благоевград е по-далече, но много сигурно. Излиза и по-евтино, като имаме предвид разходите за изследванията за коронавируса. Едно семейство с 3 деца трябва да даде 300 лева само за тестовете”, коментира Здравка Чимева – собственик на туристическа агенция в Благоевград с богат опит в бранша. Туроператорите са категорични, че стагнацията при тях продължава. „Определено нещата са затегнати”, каза Здравка Чимева.

Какво е необходимо да знаят българите, които това лято смятат да почиват в Гърция?

Както е известно, правителството на Гърция въведе нови мерки за преминаване на сухопътните й граници с цел ограничаване на разпространението на COVID-19. Южната ни съседка затвори сухопътните граници с България, остават отворени само ГКПП „Кулата-Промахон” и ГКПП „Нимфея-Маказа”. Гръцката Гранична полиция официално е уведомила българските си колеги, че считано от 00,00 ч. на 22.07.2020 г., през ГКПП „Ексохи“ няма да се пропускат за влизане и излизане никакви лица (независимо от тяхното гражданство), както и всички видове превозни средства, включително и товарни автомобили. Забраната ще важи до 04.08.2020 г.

Туристите могат да преминават единствено през КГПП „Кулата-Промахон”. За тях се изисква и задължително отрицателен ПСР тест. На границата ще ви искат и касовия бон, с който е платен тестът. Важно е да се знае, че PCR тестът за COVID-19 трябва да е направен до 72 часа преди влизането в Гърция. Сертификатите трябва да бъдат написани на английски и да съдържат името и паспорта/националния идентификационен номер на пътника. RT-PCR тестът трябва да бъде направен в национални референтни лаборатории, национални здравни лаборатории или частни лаборатории, които са акредитирани от съответните национални органи по акредитация (не непременно специално за COVID-19). Сертификати, които не отговарят на горните критерии, няма да бъдат приемани. Подправянето на удостоверения се наказва от гръцкото законодателство, предупреждават гръцките власти.

На ГКПП „Кулата-Промахон” продължават да правят тестове на влизащите в страната туристи на случаен принцип, независимо че пътуващият притежава собствен тест. На граничния пункт има медицински екипи.

През ГКПП „Нимфея-Маказа” се пропускат само гръцки граждани, чужденци с разрешително за пребиваване в Гърция, собственици на имоти, товарни камиони за превоз на стоки. Позволява се и влизането в страната на лица по изключително наложителни служебни/бизнес пътувания, което се доказва с подходящите документи. Влизането в Гърция за тази категория пътуващи е възможно само срещу QR код. ПСР тест не се изисква.

Важно е да се знае, че до 4 август се позволява повторно влизане в страната само на гръцки граждани и постоянно живеещите в Гърция чужденци, което може да се докаже от договор за наем и данъчна декларация или нотариален акт за собственост на имот. За времето на действие на забраната се задължават преди напускане на страната да информират по съответния начин, като попълнят електронна декларация през електронния портал www.gov.gr.

Ключов елемент при планиране на пътуване за Гърция през сухопътна граница е електронно попълване на формуляра PLF (Passenger Locator Form -PLF) – форма за локализиране на пътници. Това пътуващите трябва да направят до деня, преди да влязат в Гърция. PLF можете да намерите на www.travel.gov.gr. и в приложението Visit Greece. Попълването на формуляра се отнася за всички, независимо от тяхното гражданство. Формулярът се попълва на английски език, посочват се данни за контакт в страната – адрес, имейл, телефон. На ГКПП трябва да се представи доказателство за попълнена PLF, която се изпраща от системата автоматично по електронен път. Всеки ще получи PLF с уникалния си код за бързо реагиране (QR) в деня на планираното си пристигане в Гърция (в полунощ) и ще бъде уведомен по имейл (QR кодът ще бъде предоставен във връзка в имейла за потвърждение).

Гръцките власти настоятелно препоръчват на всички посетители да изтеглят приложението Visit Greece (съвместимо с GDPR) безплатно преди пристигането си в Гърция.

От българското МВнР с червени букви са написали на сайта, че препоръчват на българските граждани да се въздържат от пътуване.