Надпис на латински език откриха археолози в последния ден от разкопките на Хераклея Синтика

Надпис на латински език откриха археолозите в последния ден от първия етап на разкопките на древния град Хераклея Синтика край Петрич за тази година. Това каза в интервю за БТА ръководителят на разкопките доц. д-р Людмил Вагалински. Надписите са изключително ценни заради информацията, която съдържат, още повече че в района на Средна Струма до момента са открити само четири на латински език, посочи той. Като сравнение доц. Вагалински изтъкна, че откритите в този район надписи на гръцки език от античния период са над двеста. Новооткритият надпис представя кореспонденция между управата на Хераклея Синтика, от една страна, и имперската канцелария на Римската империя, от друга. В него за първи път учените виждат изписано на камък името на града – Хераклея.
По време на първия етап от разкопките беше открита и голяма мраморна женска статуя, както и няколко по-малки фигурки. В резултат на разкопките са открити множество бронзови монети, които помагат за хронологията, допълни ръководителят на разкопките.
През месец август предстои да започне втората част от разкриването на западната част от форума на Хераклея Синтика. Финансирането за първата е било в размер на тридесет хиляди лева, предоставени от община Петрич. Вторият етап ще бъде финансиран от Министерството на културата и ще бъде в размер на двадесет и осем хиляди лева, посочи доц. Вагалински. Целта на тазгодишните разкопки е да се разкрие максимално форумът на древния град, за да се изясни неговият план като йерархия и хронология. Доц. Вагалински изрази надежда да бъдат открити още фрагменти от латинския надпис, както и архитектурни детайли от богатата украса на форума. Това е важно за бъдещата възстановка на централния площад, посочи той.