Сапарева баня сключва споразумение за културен обмен с Италия

Калин Гелев и Иван Куйов

Общината ще си сътрудничи с „Фондация Николай“ и „Иституто Комерчо Апулиан България – И.К.А.Б“ и в областта на туризма

 

Община Сапарева баня да сключи споразумение с „Фондация Николай“ и „Иституто Комерчо Апулиан България – И.К.А.Б“, предлага кметът на курорта Калин Гелев. Сключването на споразумението цели популяризиране на инициативи от социално и културно естество, насърчаване развитието на изкуството, културата, балнеоложкия туризъм, традицията и туристическия обмен между България и Италия, мотивира предложението си до Общинския съвет градоначалникът.

„Иституто Комерчо Апулиан България – И.К.А.Б“, „Фондация Николай“ е регистрирана в италианския град Бари и неин председател е адв. Джузепе Фруджис.

„Фондация Николай“ е със седалище София и неин председател е художникът Константино Льондев, който живее в Италия. Неговият баща д-р Аспарух Льондев е известен лекар в района и дългогодишен шеф на Спешния център – Сапарева баня, наполовина италианец (майката на доктора е италианка), роден в Бари. През пролетта на 2016 г. баща и син Льондеви предложиха сътрудничество на общината с Италия. Двамата обсъдиха възможностите за това на заседание на общинските съветници, като посочиха огромния опит на италианците, който сапаревобанци могат да ползват.

Константино и Аспарух Льондеви на заседанието на ОбС преди 4 г.

Припомняме още, че със съдействие на Льондеви през 2017 г. община Сапарева баня подписа меморандум за сътрудничество с цел обмяна на опит и добри практики с градчето Полиняно а Маре. Това е пристанищен и курортен град в Южна Италия, провинция Бари, регион Пулия. Полиняно а Маре е известно с туризма, с археологическите си обекти и с богатото си културно-историческо наследство. В района има много пещери, издълбани в скалите, а плажната ивица е около 20 км, заради което е наричан ”Перлата на Адриатика”.

Във връзка с меморандума преди 3 г. ръководството на общината в лицето на кмета Гелев, тогавашния председател на Общинския съвет Иван Куйов, зам.-кмета Славчо Коларски и тогавашният зам. областен управител, а в момента народен представител на Кюстендил Радослава Чеканска посетиха Италия.

Докладната записка ще бъде разгледана на предстоящата сесия на местния парламент на 30 юли. С оглед извънредната епидемична обстановка в страната заседанието ще бъде проведено в малкия салон на общината, при спазване препоръките на здравните органи относно начина на разполагане на присъстващите в помещението, спазване на личната дистанция, ползване на защитни средства, проветряване на помещението, дезинфекция. В дневния ред на заседанието са включени 16 точки.