Кметът Чимев: Община Дупница не ползва сметището в Злево

  • Разчистваме отпадъците в незаконна автоморга до Гиздова махала

„Закритото сметище си е закрито и не се използва. Там се ползва само претоварната площадка на отпадъците за извозването им и се складират земни маси, с които се извършва запръстяване на трупания с десетки години отпадък, за да се минимизира възможността от самозапалване”. Това заявиха от община Дупница относно изнесената от общинския съветник Георги Градевски информация, че закритото сметище в м. Злево все още е действащо.

Във връзка с казаното от съветника, който на последните местни избори се бори за кметския пост, в. „Вяра” се обърна с въпроси към местната управа и кмета Методи Чимев. Чрез пресцентъра на общината попитахме: вярно ли е, че върху 10 дка общинска земя Асен Христов от Гиздова махала е разположил стари коли, от които се изваждат кабелите и се горят, при което се обгазяват жк „Бистрица” и районът около т.нар. Блок на смелите?; предприела ли е общината мерки срещу това?

Отговорът е: „Има разположена незаконна автоморга върху общински имот – 9 дка. Факт е, че са подавани сигнали за горене и разфасоване на автомобили и са правени множество проверки. При част от проверките не са установени лица на място, но в 4 от случаите са установени. Само от началото на годината община Дупница е съставила 2 акта на установени на място физически лица, както и има изпратени още 2 покани за връчване също на актове за същата дейност, отново на установени на място лица. Община Дупница е започнала разчистването на отпадъците преди повече от месец с техника и работници, като разчистването върви и в момента. За решаването на проблема община Дупница е търсила съдействие и от полицията, като и през миналата седмица се е наложило намеса на полицията, след като живеещи в района се опитаха отново да възпрепятстват дейностите по премахването на отпадъците. След разчистването ще бъде ограничен достъпът до терена. Има съставени актове, които в момента се обжалват”.

Относно изявлението на Г. Градевски, че ще пусне жалби срещу кмета до главния прокурор, окръжния прокурор и областния управител, свързани с нерешаването на проблема със сметището и автоморгата на Асен Христов и ще иска оставката му, Чимев коментира: „Живеем в демократична държава и всеки има правото да изрази позицията си”.