Митрополит Натанаил поиска нова църква при пазара в Благоевград

Негово високопреосвещенство Неврокопски митрополит Натанаил се срещна с кмета на община Благоевград инж. Румен Томов и ОбС шефа Андон Тодоров по повод мястото на градежа на нов православен храм в града. На срещата освен кмета присъства неговият заместник по строителство инж. Евгени Терзиев, който представи плана за строеж на божия храм. Според  експерти няма да бъде проблем, ако на досега действащия открит пазар се построи черква, а към моста на ул. „Джеймс Баучер“ се обособят 80 паркоместа. В този район има много временни обекти, които могат да се съборят и така да се освободи място за паркинг.

Митрополит Натанаил обяви, че подкрепя тази идея, само се надява там да не изникне увеселително заведение, което би противоречало на моралните норми на БПЦ.

По време на срещата отново пролича дълбокото разделение между кмет и ОбС шеф, от една страна, и кмет и общински съветници – от друга. Председателят на ОбС – Благоевград изрази недоволство, че срещата е организирана набързо и така не са имали възможност да присъстват повече общински съветници.

Кметът Томов обяви, че срещата е инициирана от страна на Неврокопския митрополит и той бил предложил този ден и час.

Митрополит Натанаил даде за пример как в Гоце Делчев има четири новопостроени църкви за 30 години, а в Благоевград нито една.

Относно финансирането на храма, който ще бъде закрилян от свети Мина и ще носи неговото име, Негово високопреосвещенство Неврокопски митрополит Натанаил обясни, че ще се извършва с дарения. Но ще изчакат да се изясни къде точно и кога може да започне изграждането на храма и едва тогава ще се мисли за финансирането му.