Над 100 жандармеристи пазят бутането на 15 незаконни къщи

Започна събарянето на 15 незаконни къщи, построени на терена под бившия завод „Любчо Баръмов”, съобщиха от община Самоков. След изтичане на срока за доброволно премахване на незаконните постройки кметът Владимир Георгиев издаде заповед за принудителното им премахване.

След като техниката за премахването им бе на терена и събори първата къща, останалите обитатели на построените на терена жилища започнаха сами да премахват строежите с идеята да запазят каквото могат от строителните материали. Над 100 служители на жандармерията и полицията охраняваха акцията, но до ексцесии не се стигна. Общинските съветници от ромската общност също съдействаха, като убедиха съгражданите си да пристъпят към доброволно премахване на постройките.


Общината има изготвени подробни устройствени планове и отредени парцели, чрез което се дава възможност да се закупят парцели и типови проекти за построяване на законни жилища. „Това е пътят за премахване на гетото и благоустрояване на квартала” – каза кметът Георгиев. Успяхме да разкрием законни партиди и от няколко години хората в махалата вече си плащат тока. Стъпка по стъпка ще се стремим да се премахне гетото, а и самите роми искат да живеят в законен и благоустроен квартал”.
Незаконните постройки трябва да бъдат премахнати до края на следващата седмица.