Стефан Апостолов: Детски площадки за над 200 хил. лв. бяха изградени в община Симитли за няколко месеца

Стефан Апостолов

Народният представител от гражданската квота на ГЕРБ и зам.-председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Стефан Апостолов говори за новите детски площадки в Симитли в интервю за Радио „Фокус” – Пирин:

  • В последните месеци виждаме, че на редица места в община Симитли бяха изградени нови детски площадки, и то благодарение на Вашата работа като депутат, но и като зам.-председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание. Кажете ни какво точно се случва и какви средства успяхте да осигурите за града и малките населени места?
  • Наистина в последните няколко месеца работим много активно за облагородяване на детските градини, след като бях запознат с проблемите по места. От директорите на детските заведения, както и от кметовете на различни кметства разбрах, че някъде имат нужда от ремонт на детски площадки, а другаде от изграждането на такива, там, където няма. Няколко пъти проведох разговори с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, който смело мога да кажа, че е приятел на община Симитли. Благодарение на него само през последните месеци са отпуснати над 200 хил. лв. за детските градини. С тези средства изградихме няколко детски площадки – в детската градина в кв. „Ораново” на град Симитли, в детската градина на село Крупник, както и в детската ясла на град Симитли. Отделно бяха подсигурени средства да се закупят нови детски легла, столчета, масички, климатици и други необходими неща за детската градина в квартал „Ораново”. Също така се закупиха нови легла и матраци за детската градина в Симитли, както и столчета и други. В общи линии всичко, което беше необходимо, беше подсигурено, за да може нашите деца да играят и да се обучават в нови, модерни, европейски детски градини.
  • Преди дни обявихте, че са отпуснати средства и за изграждането на детска площадка в детската градина на село Черниче. Кога ще започнат там строителните дейности?
  • В Черниче преди около седмица бяха отпуснати пари за изграждането на площадка за игра в детската градина. Става дума за над 34 хил. лв. Предполагам, че до 10-ина дни и там ще започне изграждането на новата детска площадка. Искам да спомена, че освен детската площадка, за градината в нашето евросело преди около 2 години бяха отпуснати 70 хил. лв. за цялостен ремонт. С тях детската градина бе санирана изцяло, направи се нов покрив, закупи се и ново оборудване. И тук отново искам да благодаря на министър Вълчев, защото средствата бяха отпуснати целево от Министерството на образованието. Днес детската градина в Черниче е изцяло обновена. Ще има и нова детска площадка, която да отговаря на всички изисквания за безопасност.
  • Отделно от детската градина в село Черниче започна и изграждането на изкуствено футболно игрище. Там как успяхте да осигурите средствата?
  • Там община Симитли кандидатства по Наредба №4 от Закона за физическото възпитание и спорта, като спечели проект, който е за над 100 хил. лв. Това всъщност беше единственото населено място в общината, което беше останало без изкуствен терен за минифутбол. Така че и чрез този проект успяхме да реализираме още една от мечтите на младите хора в село Черниче – да има изкуствено игрище. То в момента е в процес на изграждане. Мисля, че до края на септември строителните дейности ще приключат. Тук е мястото да изкажа специалните си благодарности към министъра на младежта и спорта Красен Кралев, както и да му пожелая скорошно оздравяване. Както знаете, преди седмици той бе диагностициран с COVID-19, а от публикации в медиите през вчерашния ден научихме, че вече се чувства по-добре, излязъл е от интензивно лечение. Надявам се, че по-скоро ще се оправи и дано си спази обещанието, което пое при наш разговор, а то е да дойде и да открие игрището в Черниче, когато стане готово.