Избори за кмет се задават в Благоевград

Румен Томов

Нов избор за кмет на община Благоевград ще трябва да се проведе в следващите месеци. Това следва от решението на Конституционния съд. КС отхвърли искането на тричленен състав на Върховния административен съд и на 63-ма народни представители от 44-тото Народно събрание за установяване на противоконституционност на чл. 42, ал. 1, т. 5 от Закона за местното самоуправление и местната администрация. Решението е прието единодушно. Точно този казус касае и съдбата на благоевградския кмет Румен Томов, чиито правомощия бяха прекратени предсрочно именно заради нарушение на тази норма – за това, че не е заличил в едномесечен срок в Търговския регистър фирмата си, както и че не е уведомил за това председателя на ОбС-Благоевград и на ОИК. Самият Томов вече обясни, че е предприел всички стъпки по прехвърляне на една от фирмите си, която не работи от 2008 г., но за това било нужно време.

Преди произвеждането на нови избори за кмет обаче трябва КС да изготви мотивите за решението си, а ВАС също да се произнесе. По-късно най-вероятно функцията на временно изпълняващ длъжността градоначалник ще вземе зам.-кметът Ясен Попвасилев. Той вече бе избран за кмет с решение на Общинския съвет в Благоевград.

Пред БНР адвокатът на Румен Томов Милана Кривачка обяви, че ще изчака мотивите на КС: „ВАС ще трябва да възприеме тези мотиви, които от една страна ние изложихме, а от друга страна, надявам се, са мотивите и на КС. След като излязат мотивите, ВАС трябва да възобнови делото и заинтересованите страни да получат призовка и двете страни да се явят на дело пред ВАС. Крайното решение е тяхно“, допълни адвокат Милана Кривачка. Кметът на Благоевград Румен Томов заяви, че ще коментира решението и последващите си действия идния понеделник.