Председателят на ОбС-Дупница К. Костадинов: Павилионите на моста срещу Джамията трябва да бъдат премахнати

Част от павилионите в центъра на Дупница

 

  • Преразпределят 500 000 лв. от сондажите за минерална вода за ремонти на улици

Преместваемите търговски обекти в Дупница трябва да бъдат намалени, смята председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов. Шефът на местния парламент изрази становището си, че този вид магазини грозят града. Поводът за поредния коментар е докладна записка за удължаване срока на договора за отдаване под наем на терен от 36 кв. м на ул. „Цар Освободител” (срещу бившия Учителски институт). На мястото има магазин, но договорът е изтекъл и собствениците му искат той да остане на общинското място още 10 години.

Костадин Костадинов

„Политиката на СДС е до минимум да се сведат поставяемите обекти. Ако искаме да приличаме на развитите български и европейски градове, няма място за поставяеми обекти в един модерен европейски град. Поставяем обект може да бъде будка за вестници, количка за сладолед или нещо подобно. Но поставяем обект, в който да се продават плодове или да се подстригват хора или да се продават гащи и чорапи… Групата на СДС или ще се въздържим, или ще гласуваме против тази докладна. Мисля, че е време отново да погледнем към павилионите на моста и мисля, че е време кметът да издаде разпореждане тези павилиони да бъдат премахнати. Даже използвам случая да го призова, че като че ли е време тези павилиони да се махнат. И тук ще поставя въпроса и за главния архитект. Един главен архитект трябва да има визия как иска да изглежда градът. Ние сме се доверили на главния архитект и той е човекът, който еднолично и по закон определя архитектурното битие, вида на това как да изглежда един град, един квартал, едно място. Така че главният архитект според мен също трябва да се произнесе. Тя е съгласувала проекта, според мен е прибързала, така че бих я помолил да си преразгледа решението”, заяви Костадинов. ОбС шефът смята, че заради 30 търговци, притежаващи преместваеми обекти, се разваля визията на града.

„За мен в тази зона на града не може да има преместваем обект от 36 квадрата. Заради 30 души, които имат преместваеми търговски обекти, ние разваляме визията на цял един град. Поставяме под въпрос бъдещето на общината като туристически център, като място, където ще дойдат хора да живеят, защото ще им харесва”, каза Костадинов във връзка с докладната за обекта в района на бившия Учителски институт, която ще бъде разгледана на заседанието на местния парламент в петък, 25 септември. Шефът на местния парламент коментира по-важните докладни на пресконференция, свързана с предстоящото заседание. На сесията ще бъде гласуван отчетът на Общинския съвет, който според председателя работи добре, в атмосфера на конструктивизъм. Стана ясно още, че на първата си следваканционна сесия съветниците ще гласуват електронно. На заседанието ще бъде разгледано предложение за преразпределяне на около 500 000 лв., предвидени за сондажа за термални води в село Бистрица.

Това са средства за капиталови разходи, които ще бъдат пренасочени за ремонти на улици в Дупница. „Сондажът за термални води не пропада, но се отлага евентуално за следващата година. Изключително сложна е процедурата за този сондаж, но сондаж ще има. Оттам се освобождават едни около 500 000 лв., които се преразпределят основно за ремонт на улици в Дупница, като  улица „Иван Вазов”, инвестиционно проучване за водоснабдяване на Баланово и Палатово, проектиране на локалните платна на гл. път Е-79, както и водоснабдяване на въпросната промишлена зона”, обясни шефът на ОбС.

Костадинов съобщи още, че ще дари проекта на православния храм в жк „Бистрица”, с който разполага. Така общината ще спести разход от 12 000 лв., заложени в бюджета за проектирането. „Проектът е страхотен, имам намерение да го даря на общината и на тези, които ще строят храма. Проектантите, които го изготвиха, го дариха на мен”, обясни Костадинов. Стана ясно, че проектът е бил изготвен, докато той е бил в Инициативния комитет за изграждането на черквата, от който е бил изключен, за да няма политизиране.

Костадинов коментира и докладните за дофинансиране и сформиране на маломерни паралелки. Оповести и добрата новина – че броят на недостигащите деца в началните класове вече намалява. Стана ясно, че за дофинансиране на маломерните паралелки общината ще заложи в бюджета си за догодина около 30 000 лв. Председателят на ОбС похвали училището в село Самораново, постигнало отлични успехи на външното оценяване, и се изказа изключително критично за резултата от външното оценяване на Професионалната гимназия по транспорт в града. Заяви: „При успех от 2,58 не просто бих подал оставка като директор, но бих напуснал държавата. Това е позорен, убийствен резултат и трябва да бъде „обичка” за директорите и училищата”. По думите на Костадинов отливът на завършили седми клас от училищата в Дупница продължава, тъй като много ученици са предпочели учебни заведения в други градове.

„Започваме подготовката на интегрирания план за развитие за следващия програмен период. Приканвам гражданите да внесат предложения, които да допринесат за развитие на общината от една страна, но и фирмите, които могат да дадат предложения за собственото им развитие, които ние да интегрираме в общия общински план”, каза Костадинов и уточни, че фирмите ще могат да кандидатстват със свои проекти по програмата „Региони в растеж”.

Юлияна КОЛЧАКОВА