Мая Гиздова

Районен съд – Дупница, под председателството на съдия Мая Гиздова,  определи мярка за неотклонение „задържане под стража” по отношение на 44-годишния Виктор Г. от София. Той е привлечен като обвиняем за това, че на 13.02.2020 г. в гр. Дупница, в съучастие като съизвършител с Алекс К. и Георги. Т. – като подбудител, умишлено, чрез нанасяне на удари с метален предмет в областта на главата е причинил средна телесна повреда на Х.К. от гр. Дупница – фрактура на черепа, изразяваща се в разстройство на здравето, временно опасно за живота.

При разпознаване, извършено на 08.10.2020 г., пострадалият е посочил без колебание обвиняемия Виктор Г. като другото лице, което заедно с обвиняемия Алекс К. са му нанесли ударите на 13.02.2020 г. вечерта пред входа на блока, в който живее. Припомняме, свидетелка на инцидента се е развикала и нападателите избягали с тъмен автомобил. Тя се обадила и на телефон 112. На пострадалия е извършена медицинска интервенция в областта на главата.

44-годишният Виктор Г. е осъждан, с настоящ адрес в София. Бил е редовно призован да се яви в РУ – Дупница, но се е укрил и е бил обявен за общодържавно издирване, като е задържан на 7 октомври.

В хода на разследването е установен и автомобилът, с който са пристигнали обвиняемите в гр. Дупница и впоследствие са избягали след извършване на престъплението – „Фолксваген Голф“ със софийска регистрация.

В искането на Районна прокуратура – Дупница за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ се посочва още, че се касае за предварително подготвяно престъпление срещу личността на пострадалия Х.К., като обвиняемите Алекс К. и Виктор Г. са били подбудени от обвиняемия Георги Т., с когото пострадалият е бил в силно влошени отношения.

Видно от събраните доказателства по делото, може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият Виктор Г. е съпричастен към посоченото престъпление, което е тежко по смисъла на закона. Налице е реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление.

Определението на РС – Дупница, с което по отношение на Виктор Г. е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ за поръчков побой, може да се обжалва и протестира в 3-дневен срок пред Окръжен съд – Кюстендил.