Премиерът Борисов се срещна с Урсула фон дер Лайен

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че е разговарял в Брюксел с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по въпроса с намаляването на употребата на въглища в икономиката. Той уточни, че предстои български експерти да изготвят писмо до ЕК, в което да се посочат всички проблеми, които България ще срещне, ако се премине към скорошно затваряне на топлоелектрическите централи (ТЕЦ), предаде правителствената пресслужба.

Подкрепяме борбата с климатичните промени и за опазване на околната среда, заяви премиерът при пристигането си за участие в двудневното заседание на Европейския съвет. “Работим активно с ЕК да се намери план за държавите от Централна и Източна Европа, част от чиято енергетика е на въглища. В България близо 60 на сто от енергията се произвежда от въглища”, отбеляза той.

По неговите думи националните разчети сочат, че страната ни може да понесе намаление с 40 на сто на замърсяването от въглищата. “Това беше пределът на нашите сили да се справим сами. Моите политически опоненти говорят как искат да запазят миньорите, мините и ТЕЦ, но доколкото разбрах, в Европейския парламент социалдемократи, десни (извън ГЕРБ), либералите от ДПС, БСП, са гласували за 60 процента таван”, добави премиерът.

“Многократно съм говорил, че искам разговор за бъдещето на ТЕЦ в следващите години. Те отговаряха популистки само, че не трябва да се затварят, а тук в ЕП май са гласували други неща”, добави премиерът.

Българският премиер обърна внимание и на преговорите за бъдещото партньорство между ЕС и Обединеното кралство, които ще бъдат обсъдени днес на заседанието на Европейския съвет. „Brexit, който, както винаги съм казвал, върви много трудно вече няколко години. Надявам се да се намери компромисно решение, запазвайки се единството на ЕС“, категоричен бе премиерът Борисов. Той подчерта, че остава малко време, в което трябва да се постигне споразумение за оттеглянето на Великобритания. „Всичко, което се разберем, трябва да мине и през ратификация на национални парламенти, а това вече, особено по Коледа и Нова година, в този пик на коронавируса – ще става все по-трудно“, добави министър-председателят Борисов.

Той приветства предложението на ЕК за въвеждане на общи правила за оценка на епидемичната обстановка в ЕС. “Изключително важно е придобиването на ваксини от всички държави в ЕС да бъде прозрачно и справедливо. Всяко затваряне на икономиките вече ще е фатално”, посочи премиерът.

Борисов заяви, че преговорите с Великобритания са много трудни. “Надявам се да се намери компромисно решение, при запазване на единството на ЕС. Времето вече е много малко”, заключи министър-председателят. /НОВА