В помощ на бизнеса: Още един начин за финансиране на малки и средни предприятия

Още един начин за финансиране на малки и средни иновативни предприятия ще заработи реално до края на годината. Той е подходящ за фирми, които не могат да вземат кредит от банка или трудно биха го изплащали. Българската фондова борса сключи меморандум с Фонда на фондовете, който ще подпомогне с обучения българските фирми, които искат да си осигурят финансиране както чрез рискови фондове, така и чрез новия сегмент на борсата за предприятия в растеж.

Юлиян Софрониев е предприемач от 20 години. Преди пет основава нова компания за биометрични технологии, финансира я чрез рискови фондове.

“Накратко компанията има външни инвеститори – два фонда за рискови инвеститори български, инвестираха в компанията през 2016 г., както и през 2018 г., това ни помогна да разработим четири продуктови линии, също така ни помогна да валидираме всички продуктови линии на пазара в България”, каза Юлиян Софрониев, изп. директор на иновативна компания.

Компанията си извоюва място на българския пазар, но целта е да се разширява. Така от фирмата решават да участват в новия сегмент на борсата, който е стъпало към официално участие на пазара на ценни книжа.

Пазарът за растеж на малки и средни предприятия на българската фондова борса е създаден още през 2018 година, но така и не може да заработи поради законодателни поправки, както и COVID-кризата, очаква се все пак това да се случи до края на годината.

“Всички ме питат този въпрос, защо малка компания отива на борсата, основната причина е, че 2018 г. пазарът за инвестиции в България беше много свит”, каза Юлиян Софрониев.

Пазарът беше ограничен откъм възможности за набиране на нов капитал и това беше основна причина да се насочим към бийм пазара като дългосрочна възможност да успеем да финансираме компанията към експанзия на чуждестранните пазари.

След няколко отлагания дружеството смята, че до края на годината ще се присъедини към борсата и очаква да набере до 1 млн. лева.

“Идеята на този пазар за развитие е именно такава – да стимулира тези малки дружества, които не могат да бъдат листнати там, да се даде шанс и поради тази причина не мислим, че инициативата е много навременна в момента. Името на сегмента за растеж е Beam”, каза Маринела Петрова, зам.-министър на финансите.

“На този пазар могат да се регистрират както стартъпи, стартиращи компании, които вече имат някакъв бизнес и показват развитие, така и по-големи компании, които отговарят на дефинициите за малки и средни предприятия на европейските дефиниции. Основното предимство на този пазар е, че той дава възможност на компании, които все още не са готови да станат публични дружества, тоест да отговарят на високите правила на регулация”, каза Маню Моравенов, изп. директор на Българската фондова борса.

“Търсим онзи малък процент от българските компании, всъщност ние се надяваме този процент да става все по-висок, които не са подходящи за традиционното банково финансиране чисто от риск гледна точка – това най-често са компании, които сега започват своето развитие или иновативни. Именно те и често имат проблем с осигуряването на средства”, каза Александър Георгиев, изп. директор на Фонд на фондовете.

“За българските стартиращи компании все още не е много лесно, защото от една страна много малко знаят и имат опит как се работи с рисков капитал, от друга страна за излизане на фондовата борса сега с програмата бийм е по-лесно, защото не се изисква проспект, който да бъде одобрен от КФН, но от друга страна ранните предприемачи нямат опит как да управляват акционерно дружество”, каза Леона Асланова, основател на Академията за иновации.

Въпреки че участниците на пазара на растеж официално няма да са публични компании, те трябва да отговарят на няколко изисквания. А именно – да са акционерни дружества, акциите им да са безналични и поне две години да използват услугите на съветник, който е одобрен от Българската фондова борса. И най-важното:

“Това, което търсят фонд мениджърите, е да видят страхотна идея и страхотен екип. Има ли е тази комбинация, те ще получат финансиране от рисков фонд”, каза Юлиян Софрониев, изп. директор на иновативна компания.

Първата група от дружества, които ще бъдат подготвени за участие на борсовия пазар за растеж, ще е готова до края на годината./БНТ