Затягат мерките в Югозапада

  • Пациент с Ковид-19 е в тежко състояние в Дупница, двама са интубирани

Всички прояви, свързани с отбелязване на 108 години от Освобождението на Петрич, 100 години от обявяването на града за окръжен и 95 години от избухването на Петричкия инцидент са отменени. Това реши Общинският оперативен щаб в Петрич, който се събра на спешно заседание.

Причината – усложнената ситуация с Ковид-19 и нарастващият брой новозаразени и контактни лица.

Първоначално празничната програма се прецизира и в нея останаха само мероприятията на открито. Струпването на повече хора на едно място, макар и открито пространство, също е предпоставка за пренасяне на Ковид-19, категорични са от щаба.

Според получените данни за периода от 5 до 11 октомври диагностицираните случаи в община Петрич са 11, а от 12 до 18 октомври броят нараства на 26. Само за два дни – 19 и 20 октомври, новите случаи са 24. Обобщено, това отчита за 14 дни 61 заразени, очакват се още резултати от ПСР проби. По информация от МБАЛ „Югозападна болница“ настанени за лечение в Петрич с Ковид-19 са общо 42-ма пациенти – 11 в Инфекциозно, 11 в Неврологично, 16 във Вътрешно отделение и 4 в ОИЛ (интубирани), има заразени трима лекари, които също са с положителни тестове и не могат да се грижат за пациентите. Това прави още по-непредсказуема ситуацията.

Общинският оперативен щаб прие въвеждането на допълнителни противоепидемични и ограничителни мерки на територията на община Петрич – считано от 22.10 до 05.11.2020 г.:

Създаване на организация и контрол за недопускане в обекти с обществено предназначение, търговски и други обекти, в това число общински учреждения, които предоставят услуги на гражданите, на повече от 1 човек със защитна маска на лицето на 2,5 кв.м площ с цел недопускане струпване на лица.

Да бъдат отменени всички организирани масови прояви на открито и закрито, в т.ч. чествания, сватби, кръщенета, празненства, състезания и др.

Всички събития, организирани по повод 108 години от Освобождението на Петрич, 100 години Петрички окръг и 95 години Петрички инцидент, да бъдат отменени.

Сключването на граждански бракове и кръщенета да се осъществява в присъствието на съответното длъжностно лице по гражданско състояние и гости в залата до 10 души, но при спазване на физическа дистанция от 1.5 м, както и всички противоепидемични мерки. Провеждането на културни и развлекателни мероприятия (театри, кина, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, актьорско и музикално изкуство) да се организира до 30% от капацитета на залата при създаване на организация за спазване на физическа дистанция от 1,5 м между зрителите.

Затварят се за тренировъчен процес двете спортни зали в Петрич.

В заведенията за обществено хранене да се създаде организация за осигуряване на дистанция от 1,5 м между облегалките на най-близко разположените столове от две съседни маси и недопускане на повече от 6 души на една маса.

Осигуряване на физическа дистанция на пазари, тържища и други сходни места чрез въвеждане на дистанция от 1,5 м между сергии, маси, подвижни павилиони, щандове и др. Създаване на организация за еднопосочно движение на гражданите.

Задължително носене на защитни маски за лице от лицата на пазари, тържища и други сходни места.

Директорите на училища да преустановят достъпа на външни лица до физкултурните салони и спортните площадки в поверените им училища.

Затварят се клубовете на пенсионера и на инвалида на територията на общината с цел запазване на здравословното състояние на възрастните хора и лица с увреждания.

Каква е ситуацията в Кюстендилска област?

 

През изминалото денонощие положителни проби за Ковид-19 са дали лица от общините Кюстендил, Дупница, Сапарева баня и Рила. 12 са общо новозаразените с коронавирусна инфекция в област Кюстендил. По общини те са съответно: шест от Кюстендил, четири от Дупница, по един от Сапарева баня и Рила, уточняват от Областния кризисен щаб. Към момента единадесет души са хоспитализирани в Ковид отделението на МБАЛ “Св. Иван Рилски” в град Дупница. Един от пациентите е в по-тежко състояние и интубиран, двама са на кислородна терапия и в средно тежко състояние. Трима души са настанени за лечение в Ковид отделението на болницата в град Кюстендил. Единият пациент е в сравнително стабилно общо състояние, а останалите двама – в средно тежко.

РЗИ-Благоевград подновява издаването на направления за PCR тестове

От 22 октомври Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Благоевград подновява издаването на направления за PCR тестове на здравно осигурени лица, съобщиха от там. За предоставяне на направление обаче желаещите да получат направление следва да имат изявена симптоматика и/или да са контактни на лица с потвърден резултат от COVID-19 изследване, както и издадена бележка от общопрактикуващ лекар или лекар специалист, посочват от здравната инспекция.
В сряда от РЗИ – Благоевград не бяха издавани направления за PCR тестове, което породи недоволство у местните. Причина за това от здравната инспекция посочиха изчерпан лимит.

Прокуратурата започва проверки за спазване на мерките

Във връзка с усложнената епидемична обстановка в района на гр. Благоевград Районна прокуратура започва ежедневни и денонощни проверки за спазване на утвърдените със заповед на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки. Във фокуса на проверките са търговските обекти, обществените места и транспорт. Ще се контролира носенето на маски, спазването на социална дистанция, извършването на задължителна дезинфекция. Проверките ще се извършват лично от прокурорите, съвместно с представителите на контролните органи, на които това е възложено със закон. Те ще продължат с необходим интензитет, с цел изваждането на града от т.нар. „червена зона“, свързана с ръст на новозаразените лица с вируса Covid-19.

Две отделения в болницата в Перник под карантина

Две отделения в Многопрофилната болница за активно лечение „Рахила Ангелова” в Перник и двата състава на ТЕЛК са поставени под карантина заради заразени с коронавирус медици и технически персонал. С Covid-19 са лекари от очно отделение и медицински сестри от Първо вътрешно отделение, съобщи директорът на болницата д-р Анатоли Митов. Заразени лекари и администратори има и в двете комисии на ТЕЛК. Ситуацията става все по-тежка, болните се увеличават, а голяма част от персонала е в пенсионна възраст. В момента в Инфекциозно отделение, където се лекуват пациенти с коронавирус, има седем свободни легла. 22 нови случая са регистрирани в област Перник за изминалото денонощие, съобщават от РЗИ. Активни към момента са 132 случая. Под карантина в региона са поставени 204 лица.