Биляна Лазарова е големият победител на Международния конкурс за класическа китара в Кюстендил

Над 140 талантливи музиканти уважиха 24-тото издание, бяха присъдени и три едногодишни стипендии

 

Читалище „Братство 1869” бе домакин на 24-тото издание на Международния конкурс за класическа китара Кюстендил-2020. Конкурсът се организира от общината в града и културната институция и със съдействието на читалище „Пробуда 1961”-Кюстендил и с финансовата подкрепа на Министерството на културата. На сцената се изявиха близо 140 талантливи музиканти от страната, които впечатлиха компетентното жури.

Голямата награда на конкурса бе присъдена на Биляна Лазарова. Тя е възпитаничка на Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен. Победителката получи и наградата в памет на Валентин Вълчев, която й бе връчена от неговата съпруга д-р Милена Вълчева.

Традиционно бяха присъдени и три едногодишни стипендии на Биляна Лазарова от Плевен, Малена Шишкова и Александра Иванова от София и три награди – целева финансова подкрепа на Александър Иванов от Пловдив, Росица Гочева от София и Ема Тороманян от Бургас.

Победителите получиха парични и предметни награди, предоставени от читалище „Братство 1869“, община Кюстендил, Областна администрация-Кюстендил и други.

Участниците бяха оценявани от едни от най-добрите специалисти в областта на китарата като доц. д-р Росен Балкански, д-р Милена Вълчева, д-р Столина Добрева, д-р Нели Недева и др.

През фестивалните дни бяха проведени концерти на доц. д-р Росен Балкански и Квартет „Сезони”, проф. Анатоли Кръстев – виолончело, и Румен Цанов – пиано, и Росен Идеалов – кларинет, и Надежда Цанова – пиано.