Арх. инж. Д. Караиванова и инж. Т. Пенев на сесия в Петрич: Платил ли е кметът Бръчков два пъти по над 60 бона на „Ния дизайн” за авторски надзор по благоустрояването на парка?

Тане Пенев

 

Фирмата има договор за 69 500 лв. за проектиране, съгласуване и авторски надзор, година по-късно „Ния дизайн” е поканена пак да упражни авторски надзор срещу нови 67 000 лв.

 

„Платила ли е Общинска администрация-Петрич два пъти за благоустрояването на градския парк?”, тази бомба със заряд от над 150 000 лв. хвърлиха насред сесия на Общинския съвет в южната община инж. Тане Пенев и арх. инженер Даниела Караиванова.

Даниела Караиванова

Двамата осветлиха скандални и прелюбопитни факти около договора между община Петрич, подписан от кмета Димитър Бръчков, и фирмата изпълнител „Ния дизайн” ЕООД на Иван Стойчев.

Димитър Бръчков

Пенев и Караиванова поставиха ребром въпроса пред Димитър Бръчков защо година след като е сключил договор за благоустрояването, включващ авторски надзор, е отправил покани към все същата благоевградска фирма да свърши отново същото за почти същите пари.

Двамата архитекти специално за вестник „Вяра” поясниха, че на 28 юли 2016 година кметът е сключил договор с фирма „Ния Дизайн” ЕООД на архитект Иван Стойчев за проектите на допълнителни части за инвестиционен проект, свързан с градския парк. Стойността на сделката е 69 500 лв. без ДДС и включва проектиране, съгласуване и авторски надзор.

„Любопитна подробност е фактът, че проектите са били готови на 29 юли 2016 година, т.е. за един ден. Те са съгласувани и одобрени от главния архитект на общината Владимир Митрев. За такова нещо народът казва „бързата работа срам за майстора”. На 3 август 2017 година кметът кани фирма „Ния дизайн” да представи оферта за „Упражняване на авторски надзор във връзка със СМР по проект „Подобряване на градска среда УПИ…….., отреден за градски парк с цена 67 000 лв.” Обществената поръчка впоследствие е спряна, тъй като „Ния дизайн” ЕООД се е отдръпнала и не е подала оферта. Тогава общината прави нова обществена поръчка на 29 септември 2017 година със същия предмет. Междувременно на 8 септември 2017 година Иван Стойчев с нотариална декларация се отказва от авторски надзор върху въпросния проект. Като направим равносметка, се получава, че целият договор включва проектиране, съгласуване и авторски надзор и по договора, сключен на 28 юли 2016 година, струва 69 500 лв. без ДДС. Една година по-късно се прави поръчка за самия авторски надзор за 67 000 лв. и остават 2500 лв. без ДДС за проектиране и съгласуване, което е много добра цена, при положение че е направено за 24 часа.

Трябва да се има предвид, че проектът не е съгласуван с всички съсобственици и ще се наложи промяна на ПУП, защото този парцел е отреден за ниско строителство до 10 м.

Излиза, че са дадени едни пари на вятъра. Да, ама не. Парите май не са 2500 лв., защото по договор е предвидено 20% авансово плащане, което в случая е 13 900 лв. без ДДС”, поясниха  инж. Тане Пенев и арх. инженер Даниела Караиванова. Двамата попитаха кмета Бръчков „защо след като сте сключил договор, включващ авторски надзор, сте оправили покана към същата фирма да платите нещо, което е вече договорено и влиза в цената на въпросния договор, а именно авторския надзор за 67 000?

Колко е платено по договор № 105 от 28 юли 2016 година? Кой и защо е определил цена за авторски надзор на стойност 67 000 лв. без ДДС? (авторски надзор да не се бърка със строителен надзор.)

Потърсена ли е неустойка от фирма „Ния дизайн” за неизпълнение на клаузи по договора? Предприети ли са мерки за защита на обществения интерес и поискано ли е от фира „Ния дизайн” да върне надплатена сума, ако има такава?

Молим, господин кмете, да отговорите на тези елементарни въпроси, иначе, както казва героят на Тодор Колев от „Опасен чар” „лошо, Седларов, лошо”, а то върви с „мирише на командировка в Софийския централен затвор, както припомни хубавите  филми Тане Пенев ”, категорична беше арх. инж. Даниела Караиванова.

Кметът Димитър Бръчков отказа да даде отговор за втори път. Първия път той отхвърли питанията с мотива: „Караиванова, Танев, не сте ми посочили начина, по който искате да получите информацията.”

Кметът на община Петрич Димитър Бръчков запазва правото си на отговор, който така и не даде по време на сесията.