Бабиш изпраща на Борисов документите по сделката за ЧЕЗ

Андрей Бабиш и Бойко Борисов

Продажбата е напълно законосъобразна и не представлява риск за никоя от страните, уверяват от Надзорния съвет на дружеството

 

В телефонен разговор с министър-председателя на Чехия Андрей Бабиш премиерът Бойко Борисов поиска на компетентните български органи да бъде предоставена информацията, с която чешкото правителство разполага, по сделката за продажбата на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България.

Борисов изрази загриженост от намеренията на дружеството, в което чешката държава притежава 63%, да продаде активите си на компания, която не се е доказала на пазара. Борисов посочи, че ЧЕЗ България е част от системата за национална сигурност на страната и сделката, извършена без необходимата прозрачност, предизвиква основателна тревога.

Премиерът Бабиш посочи, че е информиран от Надзорния съвет на дружеството, че продажбата е напълно законосъобразна и не представлява риск за никоя от страните. Извършени са проверки на купувача и по отношение на способността му да управлява  електроенергийното дружество в България, и по отношение на произхода на средствата за заплащане на активите, които са показали, че не съществуват проблеми за осъществяване на сделката.

Министър-председателят на Чехия изрази готовност да предостави на българските власти материалите с резултатите от проверките, предадоха от пресцентъра на МС. Борисов съобщи, че вече е възложил на ДАНС и на НАП проверки на купувача и на обстоятелствата около сделката и е поискал съдействието на КФН и КЕВР по случая.

Припомняме, че от „Да, България“ поискаха да се извади пълната стенограма от разговорите между Борисов и Бабиш през януари в София.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов каза вчера след среща на коалицията, че сделката за ЧЕЗ ще бъде обсъдена също на заседания на комисиите по енергетика и контрол на специалните служби, като на тях ще присъстват представителите на всички органи, ангажирани с проверки на покупко-продажбата. За момента това са Комисията за финансов надзор, Националната агенция за приходите, Комисията за енергийно и водно регулиране и Държавна агенция „Национална сигурност“.

От НАП вече обявиха, че правят проверка на купувача на ЧЕЗ „Инерком България“, без да дадат подробности за нея. От КЕВР уточниха, че не могат да проверят сделката за продажбата на активите на ЧЕЗ в България. Регулаторът можел да се произнесе само и единствено по лицензията на дружеството.

Цветанов каза, че на тези обсъждания ще бъде поканен и представител на президентската институция, тъй като и Румен Радев е демонстрирал интерес по темата. По-рано вчера държавният глава обяви пред журналисти, че сме свидетели на скрито придобиване на дружеството.

Вчера сутринта сделката за пореден път коментира и собственикът на купувача на българския бизнес на ЧЕЗ Гинка Върбакова, която обяви, че смяната на собствеността няма да се усети по никакъв начин от клиентите на най-голямото енергоразпределително дружество в България и работещите за него. Бившият оперативен директор на ЧЕЗ в България Петр Баран пък обяви, че в сделката няма нищо странно и чешката компания няма вина, че потенциалните купувачи не са били особено много.

Оставката на Теменужка Петкова тепърва ще се обсъжда.

Заместник-председателят на ГЕРБ обясни още, че едва след като минат всички обсъждания на сделката на ЧЕЗ, ще се мисли дали да бъде приета подадената оставка от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и кой да я смени.