Баскетболистите от „Рилски спортист” и капитанът им Й. Бозев показаха Купата на България пред ученици от Самоков, посрещнаха ги със 100 каба гайди

 

С песни, ръкопляскания и много радостни възгласи под звуците на 100 каба гайди учениците от НУ “Станислав Доспевски“ посрещнаха в двора на училището баскетболистите на „Рилски спортист“ – Самоков. Спортистите гостуваха по повод спечелената Купа на България във финала с „Левски Лукойл”, игран на 3 март във Велико Търново.

Децата очакваха баскетболистите, строени по класове в двора на училището, имаше и родители, дошли да снимат малчуганите с любимите им играчи. Интересът към гостуването на играчите на Людмил Хаджисотиров в школото също бе огромен.

Играчите и треньорското ръководство бяха посрещнати от децата с бурни аплодисменти и възгласи: „Рилски“ и „Браво“, феновете скандираха имената на любимите играчи, най-силно това на Йордан Бозов, които бе с основен принос за спечелването на трофея. Голяма част от възпитаниците на НУ „Станислав Доспевски” тренират баскетбол и успехите на любимците им от представителния мъжки отбор са допълнителен стимул за тях. Играчите показаха пред децата спечелената Купа на България, след което прозвуча и химнът на шампионите.

Те бяха почерпени с козуначена питка, мед и сол. Директорката Камелия Асенова заяви: „Както е пълна питата, така да е пълен животът ви с хубави моменти. Както е сладък медът, така да изпитвате сладост от победите. Както пчелите се лепят по него, така да се лепят успехите ви“, пожела Асенова и добави: „Днес е един вълнуващ и необикновен ден.

Вие стоплихте душите ни, поднесохте най-стойностния подарък, а това е шампионската титла на България. Като истински лъвове вие защитихте честа и достойнството на родния Самоков и баскетболния клуб „Рилски спортист“. Показахте на малки и големи урок по родолюбие и патриотизъм, но всичко това се случи благодарение на екипността, трудолюбието, реда и отговорността ви. Така вие казвате „Не на насилието, агресията, завистта, злобата и омразата“. Казвате „да“ на приятелите си, на толерантността”.

Педагогическият съветник Катя Янакиева заяви: “Спортът е воля. Спортът е нещо прекрасно и благородно. Вие се борихте и продължавате да се борите достойно за Самоков, за да може децата да се учат от вас, да подражават на вашата всеотдайност, на вашия труд и талант, на вашите спортни постижения, да се радваме и виждаме във вас днешните герои. С голяма гордост ще споделя, че БК “Рилски спортист“ е в топ 100 на Европа и е единственият български представител, заемайки 73-та позиция и оставяйки след себе си грандове като израелския „Апоел” (Йерусалим), турския „Буюкчекмедже”, френския елитен АСВЕЛ и участника в Шампионската лига „Роса Радом”. Селекцията на Людмил Хаджисотиров бележи ръст с 8 места в ранглистата, след като в началото на годината бе на 81-ва позиция”.

Янакиева представи пред цялата аудитория поименно отбора в състав: Людмил Хаджисотиров – старши треньор на отбора, помощник-треньорите Любомир Киров и Благовест Главев, физиотерапевтите Филип Георгиев и Георги Митрев, капитана на отбора Йордан Бозов, Златан Георгиев, Мартин Мартинов, Димитър Маринчески, Дерек Райд, Травис Тейлър, Шелдън Джитър, Евън Раванел, Мирослав Васов, Дарин Иванов, Самуел Франсис, Денислав Вутев, Николай Гелов.

Под звуците на We are the champions на Queen треньорът Людмил Хаджисотиров благодари от името на всички за топлото посрещане и сподели пред своите фенове, че спечелената Купа на България е плод на много тренировки и усилия през цялата година. Капитанът на отбора Йордан Бозов също взе думата: “Благодаря на всички за поканата. За нас е чест, защото вие успяхте да ни върнете години назад, когато и ние сме били на вашата възраст и сме се вълнували, и сме подражавали на наши идоли. Пожелавам на децата да спортуват повече, независимо какъв спорт и в кое училище, защото спортът дава страшно много и ще се радвам един ден някой от вас да бъде тук, на нашето място”, каза Бозов. Той е горд баща на Катрин Бозова, която е възпитаник на „Станислав Доспевски“. Тя също е запалена по този спорт и тренира от малка.

Състезателите си направиха стотици снимки с децата, раздадоха им автографи и им отговаряха на въпроси, свързани с тренировките и баскетбола като цяло.
Гостуването на тима продължи във физкултурния салон на училището, в който баскетболистите бяха изненадани от мажоретен състав и ръчно изработени плакати и украси. Имаше и специална програма, която включваше народни танци и демонстрация на спортни умения от страна на възпитаниците на НУ „Станислав Доспевски”.
Баскетболистите от „Рилски спортист” обещаха на малчуганите да се върнат отново в училището при първа възможност, а те от своя страна да бъдат в залата и да ги подкрепят в предстоящите домакинства от шампионата и плейофите на страната.

НУ „Станислав Доспевски” беше първото посетено училище от шампионската обиколка на момчетата от БК „Рилски спортист”. Тя ще продължи и в другите самоковски училища.