Борисов за Макрон: Много слънчев човек, харесва България

Премиерът Бойко Борисов разговаря в Париж с новоизбрания президент на Франция Еманюел Макрон
  • Франция ще помогне да ”атакуваме чакалнята на еврозоната”

 

Премиерът Бойко Борисов разговаря в Париж с президента Еманюел Макрон за мястото на България в Европа, за границите, за еврозоната. Еманюел Макрон ще посети България през август, каза на пресконференция премиерът Бойко Борисов след срещата.

„Ще види как охраняваме и сухопътните, и черноморските граници. Считам, че направихме добър разговор по основни теми в ЕС. Еврозоната е важна за България. В същото време по темата и за работните визи, и за социалните политики имаме основание да решим този проблем. Отчитат се усилията по финансовата дисциплина, реформите, които сме направили“, заяви Борисов. По думите му с новия президент са изградили добро начало за сътрудничество и доверие.

„Убеден съм, че с помощта на Франция това е добър старт и както всичко в Европа, се надяваме в негово лице да тегли Европа напред. Силна единна и да не забравя периферията. Защото ние сме географска периферия, но сме много важни за защитата на ЕС“, каза още Бойко Борисов.

„България показа силна воля и отваряне към всички държави за интеграция. Министър-председателят Бойко Борисов показа едно много силно желание да работи за интеграция“, каза на свой ред президентът на Франция Еманюел Макрон.

„Повдигнахме и въпроса за двустранното сътрудничество, както и темата за еврото и перспективите за сътрудничеството между двете държави в този сектор“, каза още Макрон.

„Имаме рядък шанс с предстоящото председателство на ЕС и с постигнатото като авторитет в Европа да атакуваме чакалнята на Еврозоната“, каза премиерът Бойко Борисов във връзка с това обсъдена ли е темата за сигурността в Европа и влизането на България в Еврозоната. Това означава намаляване на лихвите по кредитите, гарантиране на инвестициите, изключване от Европа на две скорости. Разделението на Европа ще дойде по линия на Еврозоната, коментира премиерът и допълни: “И когато си извън Еврозоната, или чакалнята, няма на кого да се сърдиш след това. Тези, които са вътре, искат да си защитят валутата и да избегнат гръцкия сценарий“.

На въпрос какво точно означават думите на президента Макрон за сътрудничество с България по пътя й към Еврозоната и Шенген, Борисов поясни: „В момента техният финансов министър и нашият работят конкретно по темата. На 23 юни ще бъдем при финансовия министър на Германия, довечера и утре ще разговаряме по същите теми с президента и канцлера на Германия”.

По отношение на това дали е казал на президента Макрон, че не трябва да забравя периферията (на ЕС), Борисов уточни: „Става дума като географско понятие. Точно това каза той сега – вие сте много по-важни, не само, че не сте периферия. Аз допълних, че сме на границата на ЕС и много пъти ни разглеждат така“.

Борисов уточни, че изпращайки го, Макрон му е заявил, че България в момента и като стабилност, и като дисциплина, и като финансови и икономически показатели е много по-близко до сърцето на Европа, отколкото много от държавите вътре, в централната част.

„Много слънчев човек е, не само енергичен.“ Така премиерът Бойко Борисов коментира френския президент Манюел Макрон. Министър-председателят уточни, че това му е трети президент на Франция, с когото работи.

„Аз го познавам още като беше финансов министър. Идвали сме и сме говорили за чакалнята за еврозоната, какво мисли още тогава. Аз ги познавам политиците, той обича България, харесва му България, харесва му този регион и иска да бъде деен в тази посока. А това е от полза за нас“, каза още Бойко Борисов, цитиран от Фокус.

По-късно вчера Борисов замина за Берлин за среща с президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер. Днес премиерът Борисов ще разговаря с федералния канцлер Ангела Меркел. Министър-председателят е придружаван от вицепремиера Томислав Дончев и от министъра на финансите Владислав Горанов