Бракониери сипят смъртни заплахи срещу Симеон Симеонов от дупнишкото село Бистрица, бранещ гората от сеч

Симеон Симеонов

 

  • Над 200 бора лежат повалени от бракониерските брадви, полиция, прокуратура и горският шеф Иван Панталеев нехаят, а аз треперя за живота си, каза Симеонов 

„Ще те разфасоваме”, тази закана излетяла в ухото на природозащиника Симеон Симеонов от телефона му. „Предайте му, че няма да е жив”, донесли му и приятели. Само преди два дни Симеон Симеонов би тревога, че над 200 бора са унищожени в гората над село Бистрица.

Иван Панталеев

„Като баташко клане е”, каза Симеонов, но не посочи имена. „Тези хора, които така съсичат дървета, могат да убиват и хора. Дърветата са жестоко заклани, трупите не са прибрани. Стоят на място. В гората над Бистрица тече бракониерска акция. Боровете са 58-годишни. Не съм доносник, не съм мръсник и би следвало някой да ме защити”, каза силно разстроен в редакцията на вестник „Вяра” Симеон Симеонов.

Той е един от големите пазители на планината и перманентно събира журналистите, за да покаже какво се прави с природата. „Големците гледат безхаберно и бездушно. А аз никога не съм бил по-уплашен. Винаги съм изразявал своята критична позиция по отношение незаконното снабдяване с дърва и суха маса за домакинствата. Заради това съм подлаган на обир и насилие от горските служители. Съставяли са ми актове за суха маса от горското в Дупница и НП „Рила”. Никога не съм употребявал думата бракониер. Никога не съм писал доноси срещу никого”, каза той.

Съселяни на Симеонов коментираха, че горски служители и бракониери действат в екип и налагат терор над всеки, който посмее да каже и дума по въпроса. „Всички знаем за кого става въпрос, но щом полиция, прокуратурата и шефът на горското в Дупница Иван Панталеев не могат да направят нищо, какво може да направим ние.”

Хората съобщиха още, че отговорен за района над Бистрица е горският Бойко Попов. „Него обаче всички началници и шефове го обичат. Шефовете може да се сменят, но той вечно стои. За незаконна сеч тук, над Бистрица, си отиде Атанас Диманков, но в крайна сметка се оказа, че не си отиде, а само го преназначиха. Те си знаят какво правят”, коментираха бистричани, пожелали анонимност.

„Природата е първият министър на Бога и на никого няма да му се размине”, категоричен е Симеон Симеонов. Той е откривателят на три многовековни дървета, които са по-стари от Байкушевата мура с обиколка 4,10 м на ствола и височина над 30 м.

Откритията му са гигантски явор, огромна мура и великанска липа. Липата се намира под огромна скала и затова не е станала обект на варварски нападения, цветовете не са докосвани. От 14-годишна възраст той участва в акции по засаждането и поддържането на нови дървесни видове в Рила планина. Откривател е и на дървото букет, в чатала му се заражда друго дърво. Тези шедьоври са по пътя за хижа „Комсомолец”, но точно къде са, тайната знаят само Симеонов и синът му.