“Булгартабак” изкара служителите си на протест: Не сме контрабандисти

 “Къде е Пеевски”, запита ги Христо Иванов, който бе обект на акцията заедно с “Дневник” и “Капитал”

 

Работници от “Булгартабак” бяха изкарани в сряда на протест в София срещу медиите “Капитал” и “Дневник” и лидера на “Да, България” (ДаБГ)Христо Иванов, посочени от ръководството на компанията като “организатори и изпълнители” на “кампания”, обвиняваща дружеството в контрабанда на цигари. Всички участници в демонстрацията бяха униформено облечени с бели тениски с надпис “Булгартабак”, носеха еднотипни плакати с надписи “Ние не сме контрабандисти”, “Булгартабак е отговорен производител!” и пр., освен това бяха снабдени със свирки и вувузели.

На фона на бездействието на властите към констатациите на турските служби, предадени на Интерпол, че “Булгартабак” е източник на контрабанда, ръководството на компанията “кръга Капитал”, чиито издания съобщиха за турския доклад, както и лидера на ДаБГ Христо Иванов, който изпрати писмо до българските институции и до Европейската служба за борба с измамите (OLAF) да се разследва контрабандата на български цигари и приватизацията на “Булгартабак-Холдинг”. Миналата седмица имаше протестна акция на “Да, България”, които “прекръстиха” “Булгартабак” на “CONTRABANTABAC: Corruption Without Frontiers”. Надписът беше поставен пред офиса на компанията.

Организираното шествие на работниците от “Булгартабак” премина по два протестни лъча. Единият се отправи към сградата на Народното събрание и после блокира за четвърт час ул. “Иван Вазов” в отсечката между ул. “Шишман” и “6 септември”, спирайки пред сградата на рекламния отдел и редакцията на “Капитал” и “Дневник”, където скандираха обиди срещу “Икономедия”.

 

Къде е Пеевски? Защо ги няма хората, които са ви изкарали на улицата?

 

Другата част от протестиращите преминаха през централата на “Да, България” с викове “Боклуци” и поискаха среща с лидера на партията Христо Иванов.

“Защо ги няма хората, които са ви изкарали на улицата и се крият зад вас? – ги попита Иванов. – Къде е Пеевски? Защо го няма? Къде е Пеевски? Защо се крие зад вас?”

“Излязохме при тях и поискахме да разговаряме, но организаторите не позволиха да влезем в контакт с хората”, написа по-късно Христо Иванов във фейсбук.

“През полицията (благодарим за професионалното отношение), предложихме протестиращите да излъчат представители, които да се качат с нас в офиса и да обсъдим техните притеснения и нашата позиция – отново получихме отказ”, допълни той.

Иванов уточни, че е искал просто да обясни на хората, че с колегите му са слезли при тях, “за да покажем уважение към Вашия труд и притеснения. Ние не сме Ваши врагове. Искаме законност. Искаме страна, свободна от мафията. Искаме институциите да си вършат работата. Ние сме на Ваша страна”.

“Освен това ги попитах, къде са собствениците на “Булгартабак”. Ние сме пред тях с лицата си, но къде са типовете, които са ги изкарали на улицата и се крият зад тях, които ги използват за жив щит за своите престъпления. Къде е Пеевски!? Това, което тези хора нямаха възможност да чуят, е нашата покана заедно да отидем пред министерството на икономиката и да поискаме министър Караниколов най-сетне да каже #КОЙ е собственикът на “Булгартабак”, добави Иванов.

Дошлите пред редакцията на “Икономедия” очевидно бяха инструктирани да не влизат в разговор по същество с журналистите. На въпрос на репортер на “Дневник” защо не са протестирали, когато беше затворена софийската фабрика на “Булгартабак”, един от участниците понечи да отговори, но веднага беше възпрян, пише изданието.

Медиите, близки до Делян Пеевски, твърдят, че общо протестиращите са 1500 души. Според данните в НОИ към края на март благоевградската фабрика има само 588 служители, плевенската – 98, а служителите на “Булгартабак холдинг”, базиран в София, са общо 162. По данни на “Капитал” в протеста са били задължени да се включат служителите на “Техномаркет”, чийто собственик в момента е “Благоевград БТ”. Те са общо 949 на брой.

 

Инструктирани сме да се явим и под строй да ни закарат в София

 

Междувременно още във вторник известният журналист и преводач Еми Барух цитира в профила си във фейсбук своя близка, работеща в предприятието, според която “всички сме инструктирани да се явим рано сутринта пред фабриката, където под строй ще ни качат на автобуси и ще ни закарат в София на “протест” под надслов: “Искаме работа, не правим контрабанда”.

“На всеки десет души има отговорник, който разполага с телефонните ни номера и следи за присъствието. Служителите на “Техномаркет” също ще бъдат заставени да “протестират”. Инструктирани сме да не даваме интервюта пред медиите и да не се занимаваме с “провокатори”. Ще получим кречетала, още няколко заплахи и порция страх…”, гласи цитатът, публикуван от Барух, повече от 12 часа преди протеста в сряда.

Мажоритарен акционер в “Булгартабак Холдинг” е регистрираната в Австрия фирма “БТ Инвест”. Фирмата приватизира държавния дял в производителя на цигари при първото правителство на Бойко Борисов. Сделката мина през Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, която тогава се ръководеше от настоящия министър на икономиката Емил Караниколов. Държавата получи 100.1 млн. евро за фабриките в София и Благоевград и производствената база за тютюн в село Ясен. Базата в София беше затворена и в момента единствената действаща фабрика за цигари е тази в Благоевград.

“БТ Инвест” е собственост на офшорки с участието на депутата от ДПС Делян Пеевски. Самият Пеевски имаше 5% от акциите на холдинга, които продаде на офшорката, която е собственик на “БТ Инвест”.

Мажоритарният собственик на “Булгартабак Холдинг” реално си върна инвестицията за приватизацията на дружеството, след като през пролетта на тази година продаде цигарените си марки за 100 млн. евро на “Бритиш Америкън Табако” (БАТ). Международният консорциум купи и фирмата за дистрибуция “Експрес Логистика & Дистрибуция” ЕООД, както и правата за износ на марките на “Булгартабак”. Купувачът се ангажира да произвежда новите марки в портфолиото си в базите на продавача за между 12 и 24 месеца. След това БАТ ще реши дали да прехвърли производството в някоя от базите си в чужбина.

“Булгартабак” остана собственик на производствените бази в България, както и на десетина свързани дружества. Сред тях е и търговецът на техника “Техномаркет”. Мажоритарен собственик в компанията е дъщерното на цигарения холдинг дружество “Благоевград-БТ”.

Сред фирмите, собственост на “Булгартабк”, е и компанията, която развива веригата “Лафка”, както и дружества в Сърбия, Румъния и Русия. Холдингът контролира и пловдивското предприятие “Юрий Гагарин”. То е единственият производител на консумативи за направата на цигари у нас – филтри, хартия, опаковки.