Comac Medical започва ваксиниране с Pfizer и Moderna на македонски граждани

Comac Medical започва ваксинирането на македонски граждани без ограничение с ваксините на Pfizer и Moderna срещу COVID-19.

Ваксинацията ще се проведе в клиничния център на компанията в двора на Александровска болница.

Миналата седмица бях одобрен, със заповед на министъра, за редовен ваксинационен център в България. Документи за такъв подадох заради факта, че Македония остава непокрита. Това каза за БГНЕС председателят и създател на фондация „Българска памет” д-р Милен Врабевски. Той посочи, че там остават 150 000 суши, които имат български паспорт.

“Много ми се иска държавата да застане зад мен в тази инициатива. От две седмици се опитвам да организирам мобилни центрове в буферната зона откъм българската страна на границата за улеснение на българските граждани, които имат паспорти. Това не означава, че не мислим за останалите братя и сестри, които още не са успели да си изкарат паспорт, най-малкото има 25 000 чакащи“, заяви той.

По думите му това, че не може официално да ги покрият в момента, е слабост на системата и нещо като бюрократична грешка.

“Ако държавата успее да ме подкрепи, ние ще може да превъзмогнем тази трудност. Ако тя не ме подкрепи, вероятно ще се наложи аз да закупя допълнително ваксини, за да мога да покрия и желаещите от Македония, които нямат български паспорт“, уточни той.

Д-р Врабевски прогнозира, че ваксинацията ще продължи максимум около 2 месеца и подчерта, че интересът към нея е много голям, независимо от това какво е мнението за ваксините при една или друга категории хора. “За записване и организирани посещения моля използвайте контактите на офисите на Comac Medical в София и Скопие, както и контактите на Фондация „Българска памет”, заяви още д-р Милен Врабевски.

Сертификати ще бъдат издавани само срещу ЕГН и български паспорт, но няма да бъде върнат никой, желаещ да се ваксинира, добави той.

Д-р Врабевски е известен филантроп в България и РС Македония. Миналата година в разгара на пандемията от коронавирус той предостави помощ на РС Македония, доставяйки защитни облекла и маски.