Беларус е доставила на България оръжие за €117 млн.

 

Беларус е увеличила износа на оръжие и боеприпаси през 2017 година с 15%. Това заяви в Минск Олег Двигалев, шеф на Военно-промишления комплекс на държавата.

Той посочи, че износът е бил за 69 страни по света. Според Eadaily в отчета съвсем умишлено е била подмината България, а именно износът за нашата държава от Беларус е скочил 7 пъти за година и е бил за 117 милиона евро.

Тези данни могат да се намерят в отчета на румънското Министерство на външните работи, където се посочва, че от Беларус за България са били превозени транзитно през Румъния военни стоки, боеприпаси и въоръжение на стойност 117 милиона евро.

Сред тях са патрони, детонатори, гранати за миномети, 122-милиметрови реактивни снаряди и ракети. Повечето от тези боеприпаси и оръжия се произвеждат и в българския ВМЗ.

Според Eadaily, България е един от най-големите доставчици на оръжия и боеприпаси съветски образец за воюващите в Сирия различни групировки. Но явно производството на българския военно-промишлен комплекс не може да се справи със заявките и затова купува недостигащите количества от Беларус.