Гаф! След 30 ч безводие за 2 часа ВиК – Дупница оправи спукания от ДЗЗД „Бистрица Строй” водопровод в жк „Бистрица”

Вчера по обяд имаше работници на мястото на аварията, но водоподаването не беше подновено

 

Тръбите са стари, не дават да се пипнат, каза работник от ДЗЗД „Бистрица Строй”, в което участват „Ванев конструкт” ЕООД, „Нивел строй” и „Тарктур” ЕООД, триото лапва и трите поръчки за 11 млн.лв. в жк „Бистрица”

 

Участъкът е тежък, но очаквахме по-добра организация, отпушваме движението по ул. „Патриарх Евтимий”, каза директорът на дирекция „Европроекти“ Славка Петровска

 ВиК – Дупница оправи грандиозния гаф на ДЗЗД „Бистрица Строй” – гр. София с технически ръководител Велко Руйков, които оставиха без вода за 30 часа кв. „Бешика” и жк „Елица” в Дупница.

Тръбите не дават да се пипнат, показа ни един от работниците
Извадените етернитови тръби

Сакатлъкът стана при полагане на новата ВиК мрежа, при което работници на обединението спукаха ключовия водопровод.

Велко Руйков

„Заради тези хора, които уж са дошли да построят нов водопровод, ние нямаме как да изкъпем децата, стотици семейства не могат дори да си измият ръцете. Крайно време е некадърниците да бъдат наказани заради безобразието.

Славка Петровска
Адрана Велева

Кой ще плати за гафа, ще бъде ли потърсена отговорност и виновни, или всичко пак е в кръга на нормалното в България?”, звъняха в редакцията десетки жители на засегнатите квартали. Хората заявиха, че са готови да изградят инициативен комитет, в който да влязат инженери и специалисти, които ежедневно да следят работата на ДЗЗД „Бистрица Строй”.

Велко Руйков беше на първата копка по обновяването на жк „Бистрица” заедно с ръководството на общината, докато работниците му оставиха без вода стотици домакинства

От община Дупница уточниха за „Вяра”, че зад обединението ДЗЗД „Бистрица Строй” стоят фирмите „Ванев конструкт” ЕООД, „Нивел строй” и „Тарктур” ЕООД. След като повече от денонощие работниците от сдружението не успяха да се справят с проблема, от общината пратиха ВиК – Дупница.

В момента работници на обединението ДЗЗД „Бистрица Строй” – гр. София работят над главен канализационен клон 1 и прилежащата му мрежа, част от проекта по изграждането на ВиК мрежата в жк „Бистрица”.

От авариралата тръба се процеждаше вода, докато един от работниците копаеше около нея

След намесата на екип на ВиК – Дупница към 15 часа във вторник водата стигна до домовете на хората, след като водоподаването беше прекъснато към 10 часа в понеделник сутринта.

Два часа по-рано екип на „Вяра” беше на мястото на аварията, намираща се до стадиона в жк „Бистрица”. На място имаше два багера, камиони с тръби и камари от пръст. Един работник се трудеше в рова около тръба, от която се процеждаше вода. Работата отгоре наблюдаваха четирима негови колеги и багеристът.

„Водопроводът е стар и изгнил, трудно се работи. Тук сме от вчера сутринта и се опитваме да отстраним аварията”, каза работник от групата.

„Какво да направим, пуснахме водата към 21 часа в понеделник и тръбата пак изби. Тук сме и работим в дъжда, хората са недоволни, но това е положението, ако трябва, ще им носим вода”, каза негов колега. Той ни показа отстранените тръби, настъпи ги и заяви: „Вижте как се огъва, това не дава да се пипне, толкова е изгнило”. Групата не можа да се ангажира кога ще бъде възстановено водоподаването. Никой от тях не уточни и кои всъщност са фирмите, които подменят водопровода. Работниците ни посочиха информационната табела, на която като изпълнител е посочено обединението ДЗЗД „Бистрица Строй”. Строителният надзор се осъществява от „Консултант” ЕООД с управител Адриана Велева, като технически ръководител е посочено името на собственика на фирма „Нивел строй” Велко Руйков, координатор по БЗ е Юлиан Ставрев.

По-късно стана ясно, че в общината е свикано заседание заради водната криза. В срещата са участвали зам.-кметът Крум Милев, директорът на дирекция „Европроекти“ Славка Петровска, представители на строителите и др.

„Аварирала е стара етернитова тръба, в отстраняването са се включили екипи на ВиК – Дупница. Аварията беше сериозна, но бяхме притеснени, тъй като отстраняването се проточи, което изнерви доста хората, очакваме по-добра организация при възникването на такива ситуации”, каза за „Вяра” Славка Петровска и добави: „Очаквахме, че ще има проблеми, тъй като това е най-тежкият участък. Точно затова миналата седмица поканихме хората на среща, искахме да им обясним ситуацията. На това място тръбите са положени най-дълбоко, там е и включването в преливника, което допълнително усложнява ситуацията. Добрата новина е, че аварията е отстранена и до ден два се очаква работата в този проблемен участък да приключи. Другата добра новина е, че всеки момент ще бъде пуснато движението по ул. „Патриарх Евтимий”.

Според зададените в обществената поръчка параметри максималната заложена стойност е 1 132 728.5 лв. без ДДС. Обединението е спечелило поръчката с оферта от 1 346 453,22 лв. с ДДС.

А дупничани не спряха да звънят на редакционните телефони и намериха отдушник на яда си в коментарите под статията за обновяването на жк „Бистрица”, където в понеделник беше ударена първа копка на проекта.

„Без вода сме” и малко по-късно „Още нямаме вода”, написаха Светлин и Мария Гальови.

„Не цял ден, 24 часа сме без вода в кв. “Бешика”, ожали се и Боби Игнатова, която впоследствие отчете 29 часа. Тя призова кмета Методи Чимев да вземе мерки.

Други пък се изказаха и за обновяването на квартала. „Няма улици, копки и шампанско всяка година, а работа никаква не свършена. Детска градина??? За кого, г-н кмете??? Няма раждаемост, няма млади хора в града. Оправете улиците, не правете “кръпки”! Направете градинки, подходящи за децата, приберете в приют бездомните животни, забранете свободно движещите се коне с каруци и само коне в жк “Бистрица”, посъветва градоначалника Ралица Христова.

„Г-н кмете, мислете повече за гражданите”, призова Виолета Сандева.

Любомир Стефанов обаче се запита: „А останалата част от Дупница?” „Дано стане вече!”, нетърпелив е Валентин Миланов.

Всъщност трите фирми – „Ванев конструкт” ЕООД, „Нивел строй” и „Тарктур” ЕООД, влизат в състава на две сдружения ДЗЗД „Бистра строй” и ЗДЗЗД „Бистрица- 2018”. Чрез тях печелят двете основни обществени поръчки общо за 11 млн. лв. в жк „Бистрица” по проекти „Главни канализационни клонове 1, 2 и 3 и прилежащите им мрежи.и канализационни клонове 4 и прилежащите им мрежи в жк „Бистрица”. Другият проект е за ремонт на улиците, междублокови пространства и градинки.