Гл. комисар Николай Николов похвали пожарникарите в Дупница за 130 г. на службата: Високо ценени сте, имате доверието на над 80% от гражданите, с най-висок рейтинг сте

Гл. комисар Николай Николов поздрави служителите.

 

 Шефът на РСПБЗН Атанас Атанасов: 11 колеги получиха награди за празника

Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов уважи празника на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението” (РСПБЗН) – Дупница, която в сряда чества 130 години от началото на пожарното дело в града.

Архиерейският наместник Георги Паликарски отслужи водосвет.

Комисар Николов посочи изключителното доверие, което имат огнеборците, поздрави ги и пожела 2018 г. да е по-щастлива, мирна и благодатна за тях и семействата им. „130 г. са си 130 г.

Кметът Методи Чимев подари икона на свети Иван Рилски на РСПАБ, получи я Атанас Атанасов.

Благодаря ви за това, което правите, благодаря за службата, която изпълнявате. Неслучайно вашият труд е високо ценен от гражданите на Република България и когато поздравявам някой пожарникар, за мен е изключителна чест да чуя:

„Служа на Република България”. Това значи, че служим и на нашите граждани. Оценката, която получаваме от гражданите, е изключително висока. Съжалявам, че ние не сме отделна институция, която да може да се сравни с другите, традиционно мерейки нивото на доверие. Вие имате доверието на повече от 80% от гражданите.

Моменти от тържествената церемония

Няма друга институция с такъв висок рейтинг и то е заради вас, защото денонощно сте тук, при повикване да може да се отзовете на съответния сигнал и да помогнете на човек в беда. Затова и държавата инвестира изключителни средства – повече от 3 млн. лв., за да може да ви предостави по-стабилни автомобили, по-сигурни лични предпазни средства, инвестира в обучение, така че да отговорите на очакванията на обществото”, каза Николов. Сред официалните гости бяха и зам. областният управител на област Кюстендил Радослава Чеканска, директорът на РДПБЗН-Кюстендил комисар Светослав Георгиев, директорът на ОД МВР-Кюстендил Елиян Стамболийски, кметът Методи Чимев, зам.-кметът Крум Милев и архиерейският наместник Георги Паликарски.

11 огнеборци от службата в града са наградени за празника от шефа на регионалната дирекция с писмена благодарност, подчерта началникът на РСПБЗНДупница Атанас Атанасов, който също поздрави пожарникарите. Атанасов припомни по-важните моменти от миналото на ведомството: „Пожарната започва с идването на руските войски през 1878 г. На 2 януари руският офицер Иван Орлински победоносно влиза в града и тъй като водената от него войскова част се е борела с пожарите, възниквали след сраженията, тя била снабдена с ръчни помпи, бурета, кофи за вода, кирки и лопати, заделя 45 войници и ги оставя в града. 9 г. след Освобождението – през 1887 г., е назначен първият пожарен командир от градската управа по предложение на кмета Дмитрий Казак, за пожарникари са използвани работниците по чистотата. Сградата на пожарната тогава се е намирала в центъра на града, на ул. „Андон Величков”, до днешната Спортна зала. До 1935 г. инвентарният парк на пожарната е представлявал бурета на двуколки с единични ръчни помпи с двураменен лост. При пожар хората наливали вода в буретата и чрез ръчната помпа през маркучи водата се подавала към огъня. При направата на първите водопроводи в града са монтирани стоящи метални кранове с възможност за прикачване едновременно на два маркуча. След 1935 г. пожарната команда се модернизирала, като по главната улица в града на стълбовете са монтирани кутии с камбани за повикване на пожарната при нужда и е закупен първият пожарен автомобил „Форд”. Пожарникар №1 в региона обясни, че в последните 10 г. нашата служба е получила 6 автомобила с вместимост от 1 до 8 тона вода, микробус „Пежо Боксер”, скутер за пресечени терени, 4 електрически генератора, хидравличен комплект за спасителна дейност, 3 моторни триона, 8 мотопомпи, защитно пожарникарско облекло, въздушно-дихателни апарати, защитни пожарникарски обувки и ботуши. Отбелязано бе, че РСПБЗН-Дупница обхваща територията на общините Дупница, Сапарева баня и Бобошево с обща площ 576 кв. м и население 61 712 души.

„Днес нашата служба е с напълно попълнен щат от служители, с много добра професионална подготовка, най-модерна техника, които са в състояние да се справят с всички предизвикателства и да обезпечат сигурността на гражданите в района”, каза Атанасов.

Кметът Методи Чимев също поздрави огнеборците, пожела им през 2018 г. да нямат работа и подари на РСПАБ икона на свети Иван Рилски, която получи Атанас Атанасов.

Архиерейският Паликарски извърши водосвет.

По случай празника деца са гостували на служителите от РСПБЗН – Дупница, като домакините са ги запознали с професията си.

В Сапарева баня е проведено занятие на отбора победител от състезанието „Младежки противопожарни отряди“.