In memoriam: Георги Сапинев-Сапата – футболен магьосник и спортсмен

Георги Сапинев поднася букет цветя на легендарния Георги Аспарухов (Гунди) - 1968 г., преди мача “Марек” - “Левски” (1:1).

Георги Кирилов Сапинев (Сапата) е едно от най-големите и заслужили имена на футболна Дупница през 60-те години на 20-и век. Той произхожда от стар, изтъкнат дупнишки род. Прадядо му Костадин Георгиев Сапинев (1805-1886 г.) е бил кюркчия (кожухар), живял и работил в Горната махала на гр. Дупница. Костадин и Магдалена Сапиневи са имали пет деца: Христо (свещеник в Дупница), Георги, Васил, Магдалена и Тодор.

1965 г., Георги Сапинев-Сапата и Кирил Ангелов.

Георги Костадинов Сапинев е роден през 1870 г. в Дупница, бил е околийски пристав, починал e през 1916 г. Той и съпругата му Донка Сапинева са имали много деца, от които четири са останали живи: Варвара, Тодор, Кирил и Спаска. Кирил Георгиев Сапинев е роден на 9 юни 1905 г. в гр. Дупница, дългогодишен тютюноработник, носител на всички човешки добродетели, починал e на 17.04.1988 г. Неговата съпруга Цанка Павлова Богоева (Сапинева) е родена на 11.12.1910 г. в Дупница, тютюноработничка, будна и природно интелигентна жена, тя е била водещата личност в семейството, починала е на 29.01.2001 г. Те имат четири деца. Виолета е омъжена в Благоевград, работила е като счетоводителка, има три дъщери: Мария, Снежана и Емилия. Втората дъщеря – Донка, живее и работи в София, има син Николай Ат. Юруков – бизнесмен. Третата дъщеря – Емилия, живее и работи в Самоков, има две деца: Валентин и Златка.

30.11.1974 г. Георги Сапинев-Сапата и Кирил Белчински получават награди от БФФ. Съюзният треньор Цветан Илчев награждава двамата легендарни дупнишки футболисти, които прекратяват активната си състезателна дейност.

Георги К. Сапинев е роден на 9.01.1943 г. в гр. Дупница, завършил е основно образование в ОУ “Христаки Павлович”, а средно – в Техникума по тютюна – тютюнев експерт. От дете той играе футбол, минал е през детския, юношеския и представителния отбор на “Марек”. Милчо Брезнишки (Пушкаш), Румен Сърбов, Боби Петров и др. футболни специалисти го въвеждат в голямата игра. През август 1956 г. Георги Сапинев е вицешампион на републиканското детско първенство по футбол. През 1964 г. спечелва спартакиадата по футбол на Първа българска армия. Там Георги Сапинев е играл с бъдещите големи футболисти на страната – Бисер Михайлов, Кирил Белчински, Гочо Василев, Денчо Тепавичаров, Иван Манолов и др. От м. май 1961 г. Георги Сапинев играе в мъжкия отбор на “Марек”. Първият му мач е срещу “Славия” в София. В родния си град и за любимия отбор той е играл футбол до м. септември 1974 г. Георги Кирилов Сапинев е висок 171 см, тежал е 64 кг, ритал е с двата крака, но десният му крак е бил по-силен. (По изследвания на Иван Хаджийски от 17.07.2000 г. от личния архив на Георги Сапинев.)

30.11.1974 г. Георги Сапинев-Сапата с №15 и Кирил Белчински с №1 се разделят мило и трогателно със своите съотборници от “Марек”.

Футболните специалисти са казвали за него, че той няма тайни във футбола и е можел да направи с топката на терена всичко. Владеел е до виртуозност футболната техника, имал е точен тактически поглед върху играта, перфектен пас, притежавал е голям футболен интелект, организирал е много умело действията на съиграчите си. На него принадлежи патентът за оригинално изпълнение на пряк свободен удар (фаул) в близост до противниковата врата. Футболните запалянковци още помним как Сапата заставаше зад топката, засилваше се, за секунди се спираше, противниковите играчи в стената се раздвижваха, той започваше да жестикулира и хитро пускаше топката встрани. Следваше бомбен удар от наш играч към противниковата врата и много често така марекчани вкарваха своите голове. Георги Сапинев (Сапата) винаги играеше с номер 5, помним го като перфектен полузащитник, разбиращ до съвършенство футболната игра. Той остави име на футболна легенда през 60-те и първите години на 70-те години на 20-и век в Дупница.

30.11.1974 г. Георги Сапинев-Сапата и Кирил Белчински са приветствани от председателя на Футболен клуб “Марек” Асен Николов. Зад него е Румен Сърбов – председател на ДФС «Марек».

Пред неговите качества на футболист, човек, личност и спортсмен са се прекланяли такива футболни знаменитости като Георги Аспарухов (Гунди), Александър Шаламанов, Никола Котков, Димитър Якимов, Петър Жеков, Тотко Дремсизов, Емо Манолов, Петър Величков и мн. др. от неговото поколение. Сапата е вкарал 18 гола в “А” РФГ и почти толкова в “Б” РФГ. От 1967 г. е капитан на отбора на “Марек”, на 29 юни 1969 г. тържествено е обявен за “Футболен спортсмен на годината”, а през есента на същата година е удостоен с високото звание “Майстор на спорта по футбол”. Купата по спортсменство е връчвана на български футболисти от 1965 г. на онзи футболист, който се е изявил с най-благородни дела на терена и извън него. Първият носител на купата по спортсменство през 1965 г. е великият български футболист Георги Аспарухов-Гунди (4.05.1943 г. – 30.06.1971 г.). След него това високо отличие са получавали Александър Шаламанов – през 1966 г. и 1973 г., Христо Илиев, Никола Котков, Иван Кънчев, Георги Сапинев, Виден Апостолов, Евгени Янчовски, Динко Дерменджиев, Кирил Ивков, Христо Бонев, Николай Радлев, Ганчо Пеев, Чавдар Цветков, Божил Колев и др. (В-к “Земеделско знаме”, бр. 273 от 21.11.1979 г.)

Георги Сапинев-Сапата предава капитанската лента на Сашо Паргов, а Кирил Белчински предава фланелката с №1 на Стоян Стоянов.

Георги Сапинев е отдал всичко от себе си за футбола в родния си град, останал е докрай верен на футболните традиции на “Марек”, като е отказал да играе футбол в най-добрите отбори по това време – “Левски”, “Славия” и “Ботев” (Пловдив). В “А” РФГ е изиграл 236 мача и около 130 мача във втория ешелон, но винаги с фланелката на ФК “Марек”. На 30 ноември 1974 г. на раздяла с активната си състезателна дейност Сапата е награден със златна значка на БФС за големия си личен принос към футбола в гр. Дупница и в страната. Футболният магьосник и спортсмен Георги Сапинев-Сапата предава капитанската лента на Сашо Паргов, а фланелката с номер 5 – на Иван Палев. Кирил Белчински на това тържество предава фланелката с №1 на Стоян Иванов Стоянов, който на 24.09.2020 г. навърши 70 години. Техният пример на футболни майстори вдъхновява приемниците им и през 1976-1978 г. ФК “Марек” постига най-високите си успехи: бронзови медали, носители на Купата на съветската армия и участие в престижен европейски футболен турнир.

Георги Сапинев-Сапата предава фланелката с №5 на Иван Палев.

След прекратяване на активната си състезателна дейност Георги Сапинев работи като технолог в “Тютюнева промишленост”. Съпругата му Вера Славева Сапинева е родена на 27.07.1948 г. в гр. Дупница, завършила е висше педагогическо образование и работи като начален учител в ОУ “Христаки Павлович”. Имат двама синове: Кирил – р. 4.05.1967 г. в Дупница, завършил висше образование с история и български език, женен, има син Георги, живее и работи в Благоевград. Вторият син на Вера и Георги Сапиневи – Славчо, е роден на 11.01.1973 г. в Дупница, има средно образование, работил е в “Тютюнева промишленост”, а през последните години работи в “Еврошуз” в Дупница, женен, има дъщеря Анна.

Георги Сапинев

Дупничани са запомнили Георги Сапинев-Сапата като голяма спортна легенда, футболен магьосник, спортсмен и всеотдаен към футбола. Носител на основните човешки качества, верен на ФК “Марек”, до болка милеещ за футбола на гр. Дупница, той не пропусна състезания, участва като футболен общественик и предава на младите поколения своя опит и футболен интелект. С решение №1 от 25 януари 2013 г. на Общински съвет – Дупница Георги  Кирилов Сапинев е удостоен със званието “Почетен гражданин на Дупница”. Той е починал на 6 ноември 2020 г. в родния си град. (Пак там и по изследвания на Иван Хаджийски от 16.03.2015 г. И от 10.11.2020 г.)

Гл. ас. Иван Хаджийски, краевед-изследовател