Международният олимпийски комитет (МОК) определи, че 15-те руски спортисти и треньори, чиито забрани за участие бяха отменени от Спортния арбитражен съд (КАС), няма да бъдат поканени да участват на олимпийските игри в Пьончан.

Миналата седмица от КАС съобщиха, че нямат достатъчно доказателства за нарушения на правилата от страна на общо 28 руски спортисти.

За други 11 спортисти от Русия Спортният арбитражен съд твърдеше, че са нарушили правилата за употреба на забранени стимуланти, но наказанията им бяха намалени и те трябваше да вземат участие на зимната олимпиада в Пьончан през февруари.

МОК отстрани руснаците от олимпийските игри в Южна Корея, но позволи на чистите от допинг спортисти от Русия да участват под олимпийски флаг в Пьончан между 9 и 25 февруари.

След решението на КАС от руския олимпийски комитет пожелаха 13 спортисти и още двама треньори да получат право на участие в игрите, но МОК ще ги извади от участие.

Олимпийската централа обяви, че членовете на комисията, разгледала молбата, единодушно “са препоръчали на МОК да не изпраща покана” на тези 15 спортисти и треньори.

Преди ден президентът на МОК Томас Бах определи решението на КАС като изненадващо и разочароващо и препоръча на съда в Лозана да направи вътрешни структурни промени, за да се подобри работата му.