Ресторантьори и хотелиери в сигнал до в. „Вяра”: ВиК авариите в Боровец не спират и след ремонта за над 2 млн. лв., централната улица се превърна в река

След 120 дни доизграждане и реконструкция на ВиК мрежата в к.к. Боровец за 2 793 755 лв. авариите и до днес не спират, звъняха в редакцията на „Вяра” разтревожени ресторантьори и хотелиери от курорта.

От бранша се оплакаха, че цяло лято заведенията им били под ключ заради ремонтните дейности, а днес през ден-два са без вода. „Заради ВиК авария улиците на курорта бяха залети през почивните дни”, съобщиха ресторантьори и хотелиери в сигнал до в. „Вяра” и изпратиха снимки, които да онагледят ситуацията.

 „След цялото лято копане на улиците – 120 дни, днес авариите по ВиК мрежата и канализацията в Боровец не спират, и при това в зимен сезон.

Централната улица в курорта от няколко дни се е превърнала в пълноводна  река. Туристите ще се издавят. Пак се правят някакви ремонти, пак се копае, изпускат се пожарни кранове, затруднява се работата ни. Срещу БЧК има пожарен кран, отвиха крана, за да намалее налягането и всичко тече по улиците на курорта. Усвоени са над 2 млн. лв. за този нов проект, за да се изгради качествена водна мрежа, затова питаме – защо продължават да се случват аварии? Ще се потърси ли отговорност от фирмата, извършила ремонта през лятото в к.к. Боровец?“ , питат ресторантьори и хотелиери.

Припомняме, че през месец май м.г. започна реализацията на проект за изграждане на нова ВиК мрежа и канализация в к.к. Боровец. Бенефициент на проекта бе община Самоков, като финансирането се осигури от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. Изпълнител на проекта бе консорциум „Екип Боровец” ДЗЗД в лицето на „Каро Трейдинг“. Илия Илиев – ръководител строителни обекти към консорциума, тогава декларира, че фирмата ще положи всички усилия за качествено изпълнение на предвидените дейности. Строителният надзор на обекта се е осъществявал от „Ведипема“ ЕООД-Плевен, с технически ръководител Лидия Яръмова.  Ремонтните дейности бяха в рамките на четири месеца. Тогава кметът Владимир Георгиев и ръководителят на строителните дейности направиха символична първа копка на строителния обект в Боровец. „Проектът включва подмяна на водопровода в курорта и довършване на канализация за отвеждането на отпадните води в пречиствателна станция „Яйцето“. С изграждането на ВиК системата ще се реши един сериозен проблем, особено по отношение на събирането и отвеждането на отпадните води. Пречиствателната станция на курорта има достатъчен капацитет, за да поеме много по-голямо количество от това, което курортът отделя в момента. Предвидени за реконструкция бяха 3176 м водопровод, обхващащ най-големите хотели – „Рила” и „Самоков” и района на „Златния триъгълник”. Предвидено бе и изграждането на дублиращ колектор до „Яйцето”, тъй като разрешителното на „Песъко” е изтекло и всички, заустени в него канали с новия проект чрез дублиращия колектор да се отвеждат отпадните води до пречиствателната станция. Канализационната мрежа, която е подменена, е около 2 км и включва изграждането на 9 колектора. Изпълнител на проекта е консорциум „Екип Боровец”, е изнесената официална информация в страницата на общината.