Румънската икономика прегрява с 8.8% растеж, българската – с 3.9%

 

Букурещ се провали с мерките за свиване на бюджетния си дефицит, реши Съветът на ЕС

 

Румънската икономика прегрява с растеж от 8.8% на годишна база през третото тримесечие на 2017 г., докато българската, за която финансовият министър Владислав Горанов твърди, че също върви към прегряване, регистрира 3.9% ръст, става ясно от официалните статистически данни на двете държави.

С рекордните си данни Румъния е отличник в целия ЕС. Cpeдният pъcт на икономиката на страната зa пъpвитe дeвeт мeceцa нa гoдинaтa възлизa нa 7%, което е нaй-високото постижение в съюза. От нaчaлoтo нa гoдинaтa пък нямa дpyгa дъpжaвa в света, ĸoятo дa e oтбeлязaлa тoлĸoвa cилнo тpимeceчиe, твърди Seenews.

Най-голям принос за растежа на румънската икономика има потреблението на домакинствата, което нараства с 11.4% на годишна база и с 3.3% на тримесечна.

Прогнозата на правителството е тази година румънската икономика да отбележи 6.1% растеж след 4.8% през 2016 г., но най-вероятно предварителните очаквания ще бъдат надминати.

Високият растеж в Румъния обаче не изглежда здравословен и говори по-скоро за прегряване на икономиката, твърдят анализатори. Неслучайто във вторник Съветът на финансовите министри на ЕС реши, че Румъния не е взела ефективни мерки да коригира значителното си отклонение от целта си да свие бюджетния си дефицит, поради което се налага да се вземат нови сериозни мерки спрямо страната до 15 април догодина. Освен че няма подобряване на бюджетната позиция, което е редно да се направи при растеж, има значително влошаване на дефицита с 1.1 процентни пункта, са установили министрите.

 

НСИ: България расте с 3.9%

 

За разлика от румънската икономика българската расте по-здравословно, а според анализ на Института за пазарна икономика родното стопанство е далеч от прегряване, както твърди финансовият министър Владислав Горанов.

Ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на България през третото тримесечие е 3.9%, съобщи Националният статистически институт (НСИ) във вторник.

За периода юли – септември 2017 г. БВП възлиза на 26.99 млрд. лв. по текущи цени. На човек от населението се падат 1948 евро.

Сезонно изгладените данни показват растеж от 3.9% на БВП през третото тримесечие на 2017 г. в сравнение със съответното тримесечие на предходната година и 0.9% спрямо второто тримесечие на 2017 г., обяви статистиката.

Според есенната прогноза на финансовото министерство тази година икономиката се развива доста по-добре от първоначалните очаквания и ще реализира растеж от 4%. Догодина прогнозата е за 3.9% ръст.

За крайното потребление през третото тримесечие на 2017 г. се изразходват 68.7% от произведения БВП. Инвестициите формират 18.2% от показателя. Външнотърговското салдо от стоки и услуги е положително.

В сравнителен план спрямо същия период на 2016 г. основен принос за регистрирания положителен икономически растеж имат индивидуалното потребление на домакинствата – с ръст от 4.9% и инвестициите – с ръст от 4.3%. Износът на стоки и услуги се увеличава с 4.1%, а вносът – с 5.1%.

 

Производителността на труда се качва само с 1.1%

 

Други предварителни данни на НСИ показват, че производителността на труда расте с едва 1.1% на годишна база през третото тримесечие. Тоест БВП на един зает се е увеличил с 1.1% в сравнение със същото тримесечие на 2016 г.

Заетите лица в икономиката са 3.7 милиона души.

Структурата на заетостта по икономически сектори през третото тримесечие на 2017-а спрямо съответното тримесечие на 2016 г. показва увеличение на относителния дял на аграрния сектор, съобщава още националната статистика.

На едно заето лице се падат 7261.5 лв. от текущия обем на БВП, като всеки зает създава средно 18.1 лв. БВП за един отработен час.