Съдебномедицинската експертиза приета от съда в Кюстендил: Пробождане с нож отнело живота на Отвертката, смъртта е била неизбежна

 

Очаквам осъдителна присъда, заяви адв. Емил Атанасов

 

Окръжен съд – Кюстендил прие една от най-важните експертизи по делото за убийството на дупнишкия гард на Братя Галеви Николай Радев – Отвертката. Това е съдебномедицинската експертиза, която установява причината за смъртта му и начина на причиняването на увреждането.


“Изводите на експертите са категорични – нараняването е следствие на пробождане с нож и смъртта е била неизбежна. Прав е колегата Аврамов, който каза: това, че отговорите на определени въпроси не отърват на някоя от страните, не е основание да се изготвя нова експертиза, както поиска защитата на подсъдимите”, коментира адвокат Емил Атанасов, който защитава интересите на гражданските ищци.
Съдът назначи изготвянето на нова съдебно-техническа експертиза.
“Определени кадри от охранителните камери липсват и не може да се направят ясни, категорични изводи за поведението на всеки един от участниците в събитията. Очаквам осъдителна присъда. Дадоха 2 дати за заседания през 2018 година, очаквам през февруари всичко да е готово и да преминем към пледоарии”, каза още адвокат Атанасов, пише Дарик.
Адвокатът на подсъдимите от семейство Карастоянови, Димитър Марковски коментира отказа на съда да назначи нова съдебномедицинска експертиза така: “Право на съда е да прецени въз основа на какви доказателства да изгради вътрешното си убеждение по делото. Това не означава, че няма да формулира правилно вътрешното си убеждение. Искахме да се допълни информация, която я няма от заключенията, давани до момента по делото. Да се изяснят и правилните изводи, до които трябва да стигнат експертите. Няма нищо неправилно или изненадващо, свързано с това, че съдът е отхвърлил тези доказателствени искания на защитата. Аз няма как да поставям въпроси на тези вещи лица, при положение че техните заключения са абсолютно неправилни и необосновани. Аз искам да поставя моите въпроси и задачи на други експерти, които да имат един обективен поглед върху доказателствата по делото, защото тези експерти не са сторили това”.