“Семейна” снимка онагледи стабилността на управлението преди вота на недоверие

 

БСП тества опозиция ли са ДПС и „Воля” с искането си за оставка на кабинета

 

Със “семейна снимка” на политическия си съвет управляващата коалиция демонстрира в първия ден на новата седмица добро настроение и липса на притеснение от предстоящите преговори на опозицията за вот на недоверие. В понеделник правителствената пресслужба разпространи два фотоса, запечатали радостните и спокойни лица на премиера Бойко Борисов, двамата вицепремиери от “Обединени патриоти” (ОП) – Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, както и шефовете на парламентарните групи на управляващите формации – Цветан Цветанов и Волен Сидеров.

Петимата са се обединили около номинацията на новия здравен министър (без да му съобщават името), но и около извода, че “коалиционното мнозинство е стабилно”, съобщават от МС. Политическият съвет на коалицията отчел, че реализирането на 4-годишната управленската програма на правителството за първите 6 месеца се изпълнява в срок, както и че “правителството и мнозинството в парламента изпълняват ангажиментите на страната, свързани с българското председателство на Съвета на ЕС”.

Внушението за задружност и спокойствие идва на фона не само на планирания вот на недоверие, но и на несекващите корупционни скандали и слуховете за напрежение между партньорите най-вече в патриотичната коалиция.

Вероятно поради тази причина в пресинформацията изрично е посочено, че идеите, които Валери Симеонов лансира миналата седмица, са обсъдени на най-високо ниво. Една от идеите на Симеонов бе в работната група по туризма да не участва ресорният министър от ГЕРБ Николина Ангелкова.

Политическият съвет на коалицията е разгледал промени в нормативната уредба, свързани с подобряване на туристическото обслужване и гарантирането на спокойствието на туристите, съобщават от МС: “Обсъдени бяха предложения за изменения в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, Единната система за туристическа информация, промени, ограничаващи нивата на шума в зимните и летните курорти. Разгледани бяха и предложения, свързани с преместваемите обекти по плажовете”.

Миналата седмица лидерът на НФСБ възрази и на планирани проекти за модернизация на армията, влизайки в противоречие с коалиционния си партньор и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Всичко това обаче не е проблем за петимата лидери на правителствената коалиция ГЕРБ- “Обединени патриоти”, както става ясно от прессъобщението.

БСП тества дали ДПС е опозиция

В същото време тази седмица се очакват същинските преговори между БСП и ДПС по искането на левицата за вот на недоверие към кабинета. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви в петък, че на заседание на партията, в което е участвал почетният председател Ахмед Доган, “ДПС започва действия за демонтаж на коалицията с националистическите партии”.

ДПС няма други претенции към ГЕРБ освен участието на “Обединени патриоти” във властта, докато за БСП основната мишена на атаката е ГЕРБ, поради което не е сигурно как ще приключат разговорите по внасянето на вота.

“Вотът на недоверие към правителството е тест към всички политически сили, които се заявяват като опозиция. За шест месеца управление и “Воля”, и ДПС, във важни гласувания, подкрепиха управляващото мнозинство”, заяви по този повод депутатът от БСП Станислав Владимиров в понеделник пред БНТ. Той не коментира факта, че и БСП са подкрепяли управляващите по важни решения като това за избора на новия Висш съдебен съвет.

Владимиров уточни, че все още не е решено за какво точно ще се иска свалянето на правителството.

“Корупцията е най-големият бич за нашето общество. Няма изследване или доклад, свързан с корупцията от ЕК, в който България да не се посочва като най-корумпираната държава в Европа”, напомни Владимиров.

Тези констатации обаче са валидни и за периодите с правителства на БСП, последното от които бе това на Пламен Орешарски, останало в историята като управление, избрало Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Депутатът от БСП допълни, че ГЕРБ управлява от доста години и няма как да не носи вина за несправянето с корупцията. Той повтори тезата на партията си, че предложеният от ГЕРБ нов антикорупционен орган няма да проблемите.

Станислав Владимиров каза, че друг проблемен сектор е здравеопазването: “Ние сме най-болната нация в Европа. Получаваме най-лошата помощ. Изчезват болници, не само в малки общини, а и в областните ни центрове. Почти няма болници в Родопите”.

Според БСП е нужна промяна в модела на здравеопазване, защото той води до напрежение в системата и чести оставки на ресорните министри.