Туристи от дружество “Осогово” и Силвия Михова отбелязаха 104 г. от първия организиран поход в Кюстендил, Вили Николова поведе хорото

Туристите от дружество ”Осогово”

 

 

Вили Николова поведе хорото по време на честването на 104 години от първия организиран поход в Кюстендил. Туристите от дружество ”Осогово” отбелязаха впечатляващата годишнина с поднасяне на цветя на паметника на туризма и поход до местността Ючбунар, където се намират и вековните секвои.

Вили Николова поведе хорото

С песни, хора, стихове и приветствия многобройните любители на планината отбелязаха за поредна година своя празник. На 25 март 1914 г. 20 ученици от кюстендилската мъжка гимназия в една беседка на градската градина основават младежко туристическа дружество „Руен” с председател Кирил Цонев. Приема се, че тази дата е началото на организирания туризъм в този край. На 2 април същата година е направен и първият организиран поход до местността Ючбунар.

“Припомнихме си какво се е случило в този ден. Децата бяха подготвили музикална програма и рецитал. Отново се докоснахме до вековните секвои и по традиция, като на всеки поход, се хванахме и на хорото”, каза Силвия Михова, секретар на Туристическо дружество „Осогово”.