Закриват сметището в Бучино, кметът Камбитов: Преговаряме с Разлог и Сандански да вземат боклука на Благоевград, ДЗЗД „Кобека” изгражда ново депо за 22 918 000 лв.

Атанас Камбитов

Няма да допусна увеличение на таксата за битови отпадъци, категоричен е градоначалникът

Положението ще стане доста сериозно, тъй като на 31 декември трябва да закрием сегашното депо за отпадъци на община Благоевград. Това каза на пресконференция кметът д-р Атанас Камбитов. Според кмета въпреки лошата новина има и добра, която е свързана с това, че вече има избран изпълнител за изграждане на новото депото на Благоевград край село Бучино, в сдружение със Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево.

„Кобека” ДЗЗД е избраната фирма изпълнител за изграждане на регионалната система за управление на отпадъците в село Бучино. Да се надяваме, че няма да има обжалвания. Стойността на поръчката е 22 918 000 лева с ДДС. Първо да се надяваме, че няма да има обжалване, защото ако се върнем назад във времето, ще видим, че имаме лош опит с обжалвания, като се започне от екологични организации и т.н. ПУДООС ни отпуска около 17 милиона лева, остатък около 5 милиона лева ще бъде отпуснат от Министерството на финансите“, обясни д-р Камбитов. По отношение на това какво ще се случи след затварянето на сега действащото депо той заяви, че се водят преговори с Разлог и Сандански за извозване на отпадъците до тях. „Ако се договорим за това, ще искаме държавата да поеме поне част от финансирането за извозване на отпадъци, защото иначе положението ще стане много сериозно. Все пак се надяваме и имаме намерението, че до юли – август ще започне да функционира новото депо“, посочи Камбитов.

Ако сегашното депото не спре да функционира след 31 декември, общината подлежи на санкции. Д-р Камбитов добави, че утре представители на община Благоевград заминават на работна среща в Брюксел, след която ще се търси среща с министъра на околната среда и водите Нено Димов по този въпрос. „Ще предложа и един по-широк дебат с всички общини, които са засегнати от проблема“, обяви д-р Камбитов. „Няма да има повишение на таксите за битови отпадъци въпреки това, което ще се случи“, подчерта кметът на Благоевград.
Камбитов бе категоричен, че независимо от всичко няма да допусне увеличение на таксата за битови отпадъци. „Аз няма да внасям предложение за увеличаване на такса смет. Това не е само наш проблем, а проблем на държавата. Касае и другите общини в сдружението – Симитли, Кочериново, Бобошево и Рила. Ако не помогне държавата, това означава общините да фалират”, каза още д-р Камбитов. Той сподели, че е оптимист и вярва, че ще се намери решение на проблема.

Общият проект за изграждане на новото депо край Благоевград включва две клетки, довеждаща и обслужваща инфраструктура, сепарираща и компостираща инсталация, както и пречиствателна станция. То ще се строи на площадката на съществуващото в момента сметище в Бучино на площ от 106 декара. Всички постъпващи в новото депо отпадъци ще бъдат третирани по безопасен за околната среда начин.