Кръстът в Говедарци се счупи на две! Парчетата извадиха 18-год. Иван Калпачки и вуйчо му Димитър

Светлана и Стойка Галчови точиха баници за кмета Георгиев и шефа на „Локо” (Пл) Христо Крушарски

04-01-90

18-годишният Иван Калпачки и вуйчо му Димитър Тренчев уловиха парчета от богоявленския кръст в самоковското село. Най-смелите юнаци от селото се хвърлиха в ледените води на река Искър, но кръстът беше счупен на две. Хората от селото се разделиха на два лагера в предсказанията си. Песимистите казват, че това е лоша поличба, а други твърдят, че кръстът просто се е счупил от големия студ. Размислите на говадарчани са провокирани от миналогодишния Йордановден, когато кръстът изобщо не бе открит дни наред. Търсиха го даже с булдозер, копаха реката, най-накрая на седмия ден светинята се появи.

04-01-90-754_n 04-01-90-129_n

Тази година в селото се изсипаха вип гости ден след Богоявление. Сред тях бе кметът на Самоков Владимир Георгиев. Най-чевръстите кулинарки от селото Светлана и Стойка Галчови побързаха да му приготвят баници с най-тънките кори. Местните говорят, че на трапезата седнал и Христо Крушарски – президент на “Локо” (Пловдив), който получи стадиона в селото през миналата година. Предполага се, че докато са били около трапезата, кметовете са бистрили бъдещите си планове и разпореждане с имоти от най-голямото туристическо село в региона.

Христо Крушарски се опита да върне традицията в Говедарци и с къпане на момите и невестите и на следващия – Ивановден. За празниците той дари плодове на хората от селото– мандарини и портокали, кюфтета кебапчета, както и червено вино за загрявка в минусовите януарски температури.