Съкратени миньори от „Въгледобив Бобов дол” блокират дружеството: Ще палим джипове, тръгваме на война, искаме си обезщетенията за съкращения и ваучерите за храна

Бившият шлосер Таско Влахов: Обречени сме на гибел, Мая Манолова дойде, снима се, а нас ни изгониха като кучета

Изп. директор Харалампи Златанов: Ще се издължим на хората, но с отсрочка, готвим погасителен план, мината е в затруднено положение, със запорирани сметки

 

11-01-01-uli-03-tasko-i-georgi-copy
Таско Влахов (вдясно) и Георги Георгиев заявиха, че в четвъртък ще блокират входа на мината.

Миньори, съкратени от рудник „Бабино“ на „Въгледобив Бобов дол“, са готови на крайни мерки, за да защитят хляба си. Бивши работници на мината, останали без препитание, се заканват, че ще изпочупят и запалят автомобилите на шефовете на дружеството. В четвъртък (19.01.) те смятат да блокират изхода на административната сграда на мината (известна като Белия дом) и да не допуснат извозването на въглища от предприятието. Протестът е насрочен за 10,30 часа.

%d1%85%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%bf%d0%b8-%d0%b7%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2
Харалампи Златанов

„На 19 декември бях съкратен и на 19-и този месец съм на подпис в Бюрото по труда. От бившите колеги слушам, че като отидат в дружеството в Бобов дол, им слагат печати, че обезщетението за съкращетение им е изплатено. Нищо не е изплатено. На мен ми дължат общо около 2000 лв.

220-01-02 maia_manolova
Мая Манолова

Това са брутното възнаграждение от 1000 лв. като обезщетение и още 1000 лв. заплата. Ваучери последно ни плащаха за август месец, след като в рудника идва омбудсманът Мая Манолова. От септември насам сме обречени на гибел. Затова решихме в четвъртък да протестираме. В 10,30 ще застанем на бариерата и ще си поискаме дължимите пари – заплати, обезщетения, ваучери, всичко, което имат да ни дават”, заяви Таско Влахов от дупнишкото село Самораново. Той и бившият му колега Георги Георгиев от Дупница, вече пенсионер, дойдоха в редакцията на „Вяра”, за да се оплачат и съобщиха за намеренията на съкратените въглекопачи. „За 1 г. съм регистриран на трудовата борса, но оттам ще почнат да ни плащат, след като внесем в НОИ документ, че ми е изплатено обезщетение. Нашите деца сняг ли да ядат?! Какво да кажа на детето си?! 400 лв. ми е токът! И на синдикатите в „Подкрепа” оня ден им казах, че отиваме, палим коли, джипове, всичко, тръгваме на война! Нямаме държава! Няма кой да ни защити! На предишните протести Мая Манолова дойде, снима се с нас и толкова! Изгониха ни като кучета от мината, без предизвестия! Сега пак имаме проблеми! Всички медии в България са уведомени за протеста в четвъртък!”, допълни Влахов. Той има 25 г. и 11 месеца стаж в рудниците „Бабино“ и „Бобов дол”, където е бил шлосер. Бившият минен работник поясни, че в понеделник от дружеството изплатили на съкратените миньори втората половина от заплатите за ноември, а първата част от ноемврийските възнаграждения им дали една седмица преди това.

„През април миналата година се оперирах от херния и бях в болнични. В края на септември, когато ми изтекоха болничните,   отидох в мината, те ми бяха написали заповед за прекратяване на договора. Имат да ми изплащат 19 дни платен отпуск и 1 брутна заплата за неспазване на сроковете за съкращения. Дал съм молба, за да подсетят изпълнителния директор, че имат да ми дават пари. Всяка сряда ходим на срещи с изпълнителния директор Харалампи Златанов, питаме го, той първите 2-3 пъти обещаваше, на последната среща обаче ни обясни, че вече няма шанс. 27 г. стаж имам в мината и много добре се познаваме с него, но това няма никакво значение. Аз вече съм пенсионер и имам някакъв доход, но колегите, които останаха без работа, какво да правят?”, каза Георги Георгиев, бивш газомерач в „Бабино”.

Какво правят от дружеството за разрешаването на проблема, попитахме шефа на „Въгледобив Бобов дол“ Харалампи Златанов. „Мината е в затруднено положение, със запорирани сметки. Нямаме финансова възможност веднага да се издължим. Не сме казали, че няма да изплатим на хората това, което им дължим, но ще бъде с малко отсрочка. Работим по въпроса. В момента готвим погасителен план, който ще бъде готов до 27 януари. Поел съм ангажимент този план да бъде представен и на бившите работници”, каза Златанов. Изпълнителният директор не посочи сумата, дължима от дружеството на съкратените работници. Поясни, че изчисленията за декември не са приключени още и се уточняват параметрите на плащанията.

Както е известно, от 10 януари в най-големия на Балканите подземен рудник „Бабино“ текат масови уволнения. Поетапното съкращаване на 450 миньори трябва да приключи до 30 юни тази  година.