Художникът именик Кирил Божкилов пренесе Метеора в Поленица, кметът Гавраил Цветанов почерпи гостите на изложбата с козе сирене

Иван Божкилов, Кирил Божкилов и Александър Терзиев

Свещениците Благой Стоев и Георги Менчев направиха празничен водосвет на експозицията

Художникът Кирил Божкилов подреди изложба “Рисунки от Метеора” в кметството на санданското село Поленица. Той разкри пред гостите си, че силно се впечатлил от Свещената каменна гора с метеорските манастири и в момент на вдъхновевие сътворил видяното и преживяното върху белия лист.

 Художникът Кирил Божкилов със свещениците Благой Стоев и Георги Менчев

Изложбата беше осветена с празничен водосвет от свещениците Благой Стоев и Георги Менчев, в навечерието на големия християнски празник Св. св. Кирил и Методий. Прекрасните творби и песнопенията на свещениците пренесоха ценителите на художественото изкуство във времето на 12.-16. век, когато са изградени с непоколебима вяра манастирите на Метеора. Присъстваха много гости от Сандански, между които приятели художници на Кирил Божкилов: Александър Терзиев, Румен Божинов с дъщеря си Гергана, Илияна Тошева, Иван Гоцев, Любомир Славков, синът художник Стоян Божкилов и другият син Иван Божкилов – един от най-добрите дърворезбари в България. От кметството представител беше Петя Костадинова -експерт по образование и култура. От Благоевград специално за изложбата беше пристигнала г-жа Ракитина, която е санданчанка, но с корени от с. Поленица.

Домакин на културното събитие беше Гаврил Цветанов – кмет на село Поленица. Вечерта продължи на чаша червено вино и вкусни мезета от именика Кирил Божкилов, а прясното козе сирене беше собствено производство на кмета Гавраил Цветанов.

Гавраил Цветанов