Д-р Гергана Гешанова: България е европейски първенец по активни пушачи, 17 800 души умират преждевременно всяка година

В България около 17 800 души умират преждевременно всяка година от болести, причинени от употребата на тютюн. Тютюнопушенето е причина за всеки един от три смъртни случая във възрастовата група от 30 до 44 години и за всеки втори в групата от 45 до 59 години, показват данните на коалиция “За живот без тютюнев дим”. Установено е, че у нас 23% от умиранията при мъжете и 9,4% при жените са предизвикани от употребата на тютюн.

 

Тютюнопушенето

 

ежегодно причинява смъртта на над 7 милиона души по света, се казва в доклад на Световната здравна организация (СЗО), публикуван по повод Световния ден без тютюнев дим – 31 май. В тази връзка от СЗО призоваха да бъде забранена рекламата на тютюневи изделия и да бъдат увеличени данъците върху тях.

 

Употребата на тютюн е заплаха за всеки човек,

 

тя причинява страдания, болести и смърт, води до обедняване на домакинствата и на националните икономики. Важен приоритет на общественото здраве в борбата за намаляване на заболеваемостта и смъртността е превенцията на тютюнопушенето сред подрастващите. Доказано е, че ако тютюнопушенето не започне в ученическа възраст, вероятността това да се случи по-късно е много по-малка. Шансът възрастен пушач да се откаже от цигарите е толкова по-малък, колкото по-ранна е била възрастта на пропушване. Тази година мотото на 31 май – Световния ден без тютюнев дим, е „Тютюнът – заплаха за развитието”. Във фокуса на вниманието са здравните рискове и ефективните политики за намаляване на употребата на тютюн. Целта е сегашното и бъдещите поколения да се предпазят от опустошителните последствия за здравето, а също така да се намалят социалните последствия, икономическите бедствия и вредите на околната среда, причинени от употребата на тютюн.
Ако не се предприемат спешни мерки,

 

до 2030 година тази цифра може да нарасне до над 8 милиона. Около 80% от преждевременните смъртни случаи, причинени от употреба на тютюн, са в страни с ниски или средни доходи на населението. Тютюнопушенето е и голямо икономическо бреме – свързаните с него разходи за здравеопазване и загуби в резултат на намаленото производство се оценяват на над 1400 милиарда долара (1250 милиарда евро). След всичко, казано до тук от Novini.bg, потърсихме мнението на експерта д-р Гергана Гешанова, председател на “Коалиция за живот без тютюнев дим“ по повод Световния ден без тютюнев дим. „Наши и чуждестранни изследвания показват, че нещата са много сериозни, особено сред младите хора у нас. Особено тревожно е при възрастовата група 15-16 г. и особено при девойките. Между тях има най-активни хора, които се опитват да започнат да пушат. Доскоро като националност бяхме на второ място в Европа по пушене, но след като минахме успешно гърците, ние останахме на първо място, което е обидно“, посочи тя.
„През 2012 г. бяха направени добри промени в закона и беше въведена пълна забрана за тютюнопушенето на закрити обществени места и на някои открити. По текст ние сме като че ли първенци в Европа. Сега остава да сме първенци и по изпълнение. Тук се появява малка трудност в нашите условия и докато в началото имаше една добра поддръжка от страна на държавата, на Министерството на здравеопазването (МЗ), един по-повишен контрол и забраната започна да се спазва и хората свикнаха да излизат навън постепенно като че ли нещо отгоре надолу се занижи контролът и сега не навсякъде тази забрана се спазва, което дава отражение и на хората и те станаха не особено претенциозни към себе си и към спазването на закона. Поради тази причина не се наблюдава желаният ефект. Мисля, че инспекторите, които контролират спазването на тази забрана, са толкова малко на брой, те имат някакво работно време до 17,00 часа, а голямото пушене в някои заведения започва след 20,00 след 22,00 часа. Тук има разминаване и държавата трябва да се самосезира и това да се промени, да направят нещо, което е полезно за здравето на народа им“, призова експертът.

 

Вредата за децата

 

Д-р Гешанова припомни, че ние сме народ с много висока смъртност и заболеваемост. „Редно е да помислим за себе си. Това е дълг номер едно на държавата и най-вече на МЗ. Няма орган или система, която да не се повлиява от всички тези токсини, които ние си вкарваме доброволно в тялото. Децата са една много специална категория, защото това е времето, в което всичко се оформя – белият дроб, сърцето, мозъкът. Ако едно дете е опушвано или, не дай си Боже, започне да пуши, е много по-уязвимо. Това засяга горните дихателни пътища, очите – започват да сълзят, дишането. Когато майката е пушила, преди детето да се роди, то се ражда с по-намалено тегло, с предразположение към заболявания на горните дихателни пътища, бронхиална астма. Пълни са белодробните ни болници с такива деца, които са невинни, но съзнанието на техните родители, които не се сещат, че ще навредят на децата си, пушейки около тях“.
Пасивното пушене

 

„Едно изследване, направено в Япония, показва, че пасивните пушачи са два пъти по-застрашени да развият рак на белите дробове. Пасивният пушач е много натоварен и два пъти по-застрашен. Докато активният пушач има някакъв филтър между него и цигарата, при пасивния пушач това нещо го няма. Има хора, които никога през живота си не са пушили, но развиват белодробни заболявания, само и само защото са били в среда, която е вредна“.

Ефектът от стряскащите картинки по кутиите с цигари

 

 

„Стигна се до решение в ЕК да се въведат такива картинки по цигарените кутии, защото надписът, че пушенето убива, не ни плаши и никой не му обръща внимание. Психолози са стигнали до извода, че една картинка говори много повече от едно изречение и те кара да мислиш за нея и след това. Не мисля, че закоравелите пушачи биха се отказали от вида на такива картинки. Нека това да е един сигнал за младите хора, да бъде знак, че тютюнопушенето е нещо опасно. Има много млади хора, които не си дават сметка докъде може да достигне това, че пушат. Добре е да си представят следващите стъпки, ефектът е насочен към младите хора“.