Съдът отказа да върне на поста бившата шефка на земеделието в Дупница с офис в Сапарева баня Елена Лозанова, Георги Гущеров: Каза ми, че мириша на земя

Елена Лозанова
  •    Заради нея Георги Милушев е ощетен със 100 000 лева, оплака се стопанинът

Съдът в Кюстендил отказа да възстанови на работа уволнената шефка на Общинската служба „Земеделие“ – Дупница, с офис Сапарева баня – инж. Елена Василева Лозанова. Тя бе уволнена от директорката на Областното звено Димитрина Христова на 14 септември м.г. Постът оттогава се заема от изпълняващия длъжността Георги Попмихайлов. Уволнената началничка обжалва по съдебен ред пред Административния съд дисциплинарното си наказание и поиска заповедта да бъде отменена като незаконосъобразна. В жалба до ОД ”Земеделие” – Кюстендил още през 2015 г. 21  земеделски производители от община Дупница, които излизат с имената и ЕГН-тата си, описват установена порочна практика в работата на началника на ОСЗ – Дупница. В същата е поискано да се предприемат мерки против тази практика. По случая е разпоредена и проверка, а след констатациите Елена Лозанова е изправена пред дисциплинарен съвет. Същият установява неправомерни действия от страна на Лозанова в качеството й на началник. До уволнението се стигна, след като земеделските производители се оплакаха от недобросъвестното отношение на Елена Лозанова. Един от ощетените тогава бе и Георги Гущеров. „Не ни обръщаше внимание, има неща, които тя ги знае, а други не. Поискахме и среща с ръководството на Областната дирекция „Земеделие”. Обидени сме на Елена Лозанова, гонеше ни директно, дори на възрастен човек беше казвала „ти миришеш на земя“. Аз съм ощетен и финансово, договор за пасища с община Дупница бе сложен така, че да не може да бъде придвижен. Не ми бе върнат. Георги Милушев пък е ощетен със 100 000 лева, а неговият случай бе идентичен с моя. Аз се зарекох дори да заведа дело за пропуснати ползи. Нужни са ни субсидиите“, заяви тогава Георги Гущеров. Тогава земеделците дори подадоха и жалба до прокуратурата и поискаха оставката на Лозанова. По делото бяха разпитани 12 свидетели.

В заповедта за налагане на дисциплинарно наказание са посочени и съответните нарушения. Елена Лозанова е уволнена за неизпълнение на служебни задължения. Тя е отсранена заради нарушение на задълженията спрямо гражданите, както и неспазване правилата на Кодекса за поведение на служителите в държавната администрация, изискващи държавният служител да се произнася без забава по искането на гражданите, да не проявява грубост, невъзпитание и неуважение към гражданите, които обслужва.

От показанията на голяма част от свидетелите, включително и от тези в приложената подписка, се потвърждава изводът, че Лозанова е имала грубо отношение към част от земеделските производители. Решението на Административния съд може да се обжалва в 14-дневен срок от съобщаването му пред ВАС.