Навръх Илинден България и Македония ще подпишат договор за добросъседство, Бойко Борисов: Историята може само да ни приближи

 

  • Скопие затваря “една глава на национализъм и омраза”, за да се придвижи към ЕС и НАТО

 

В опит да приближи Скопие към членство в ЕС и НАТО новият македонски премиер Зоран Заев съобщи, че Македония ще подпише подготвяния от години договор за добросъседство с България на 2 август, когато се отбелязва Илинден.

“Македония затваря една глава от историята на национализъм, на омраза. Отваряме една глава на европейско бъдеще за всички. Историята може само да ни приближи”, заяви Заев във вторник на съвместен брифинг с Бойко Борисов в София.

“Това е исторически момент, след визитата ми Брюксел, първото ми посещение е в София, за да получим подкрепа и помощ за членство в ЕС и в НАТО”, изтъкна Заев.

От българската столица той призова за подкрепа на евроатлантическото бъдеще на Македония и от другите й съседни държави – Гърция, Сърбия, Албания и Косово, с които е в сложни и дори враждебни отношения. Най-обтегнати са отношенията й с Гърция, с която Македония води дългогодишен спор за името си. Напоследък се изостриха и отношенията й с Белград, обвинен от Скопие за намеса във вътрешнополитическата криза, а проблемите й с Албания и Косово произтичат от засилващата се роля на албанския фактор вътре в Македония.

С приятелска Гърция ще работим заедно, за да решим всички проблеми, декларира Бойко Борисов, който е амбициран да демонстрира напредък за решаване на проблемите на Западните Балкани по време на българското европредседателство в началото на идната година.

“Дестабилизация на Македония означава дестабилизация на нашите граници”, отбеляза Борисов.

“Ако се поддадем само на националистически чувства, нищо добро не ни чака”, каза още Борисов, който в момента оглавява коалиционно правителство с участието на националистически партии, подчертано провокативно настроени спрямо Македония.

Заев посочи, че изграждайки добросъседство и приятелство, западните страни ще уважават Балканите много повече. И подчерта, че пътят на Македония е един – към НАТО и ЕС, а вътрешнополитическата стабилност като цяло трябва да обединява Балканите. По думите му много европейски държави са дали пример за това как могат заедно да честват своите герои и това да им помага да се развиват.

Борисов поясни, че вече са били проведени 11 срещи между преговорните екипи на двете държави и предстои процесът по подготовка на договора, подготвян поне от 2002 г., да бъде завършен, когато двамата премиери ще честват заедно Илинден в Македония.