Понижиха прокурорът от ВАП Тодор Мерджанов, консултирал осъдена за измами

 

Прокурорът от Върховната административна прокуратура Тодор Мерджанов беше понижен в длъжност за шест месеца. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет го наказа за негови действия накърнили престижа на съдебната власт – той е консултирал и съветвал жена, осъдена за измами, съобщава Правен свят.

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска уволнението на Мерджанов, но дисциплинарният състав – Юлиана Колева, Румен Георгиев и Магдалена Лазарова, предложи той да бъде понижен в длъжност. Мнозинството в колегията е приело предложението на състава, но гласове и мотиви не бяха съобщени.

Аргументите на Цацаров да поиска освобождаването от длъжност на Мерджанов беше, че извършените от него нарушения на етичния кодекс, „сериозно накърняват престижа на съдебната власт“.

Проверката срещу Мерджанов е започнала след сигнал в Инспектората на ВКП. Като от прокуратурата съобщиха, че той е „поддържал контакт с криминално проявеното лице П. Петров“, който е подсъдим за държане на огнестрелно оръжие без надлежно разрешение. Но Цацаров поиска уволнението му заради това, че помагал на жената, с която Петров живеел на семейни начала.

Тя била осъдена четирикратно за измама. От началото на август 2016 г. е в затвора с присъда от общо от 5 години и 6 месеца. Още по време на разглеждане на делото ѝ в съда през 2015 г., Мерджанов контактувал с осъдената и с Петров. Давал правни консултации на подсъдимата и мъжа ѝ във връзка с делото.

След задържането на жената в началото на август 2016 г. за изпълнение на наказанията, Тодор Мерджанов лично изготвил молба от нейно име за прекъсване на изпълнението на наказанието ѝ, като посочил следния мотив – заболяване на едно от децата й. Не само това, но провел и лична среща с шефа на Окръжна прокуратура-Сливен Пламен Стефанов, който е компетентен да постанови прекъсване на наказанието. Мерджанов настоявал молбата на жената да бъде уважена, но окръжният прокурор на Сливен категорично отказал.

„Нарушенията на принципите на Кодекса за етично поведение на българските магистрати от прокурора от ВАП са довели до накърняване престижа на съдебната власт. Поведението му противоречи не само на обществените нагласи и очаквания при осъществяване на една от основните ценности на демократичното общество – правосъдието, но и на моралните принципи и норми. Нарушенията се отличават със значителна степен на обществена укоримост, поради което главният прокурор за първи пъти поиска налагане на най-тежкото дисциплинарно наказание на върховен прокурор – „дисциплинарно освобождаване от длъжност“ на магистрата“, мотивира главният прокурор искането Мерджанов да бъде наказан.

През 2012 г. Тодор Мерджанов беше сред номинираните за член на ВСС от независими депутати. По този повод в публикации в медиите беше припомнен случай от 2009 г., когато се опитал да купи общинско жилище в Благоевград. Но общинският съвет в града му отказал, защото той имал имоти и на други места и не отговаря на критериите за получаване на такова жилище.