Кметът на Дупница Методи Чимев: Не искаме ремонти на парче, а пълно обновяване на инфраструктурата, само проекта „Интегриран градски транспорт“ е за 1,2 млн. лв.

Методи Чимев

 

 

Няма да асфалтираме, за да разбиват после багерите на ВиК, всеки момент чакаме отговор за нов канал в ж к „Бистрица” за да започнем пълното обновявана

 

„Дупничани недоволстват от състоянието на улиците и с основание.”, заяви кметът на Дупница Методи Чимев. Той обаче уточни, че екипът му здраво е запретнал ръкави по работата на куп инфраструктурни проекти.

„Решени сме да направим колкото се може повече за ремонт на водопровод, улици, тротоари. Истината обаче е, че дори и да инвестираме целия бюджет на общината за една година само в асфалтиране на улиците той няма да стигне. Да не говорим, че заради старата водопреносна мрежа, която гърми в някои дни и по 6-7 пъти, преасфалтирането е безсмислено. Разкопава се, отстранява се аварията и остава дупка.

Само за подмяна водопреносната мрежа на общината са нужни над 110 милиона лева, а целият бюджет за година ни е 22 милиона. Можете да предположите колко ще струва канализация и асфалтиране. Без пари от Европа, не може да се финансира нищо, дори и частично. Общината има и други задължения-погасяване на стари заеми, издръжка на детски градини, да не изброявам всичко и няма как да отдели целия си ресурс само за ремонт на улиците.

Затова се стремим да разработваме проекти, насочени към финансиране за подмяна на водопровод, а някъде и на канал в тези райони, където ще се полага нов асфалт, изграждат се също тротоари, пешеходни алеи…

Каква надземна инфраструктура ще правим, ако под земята ни чакат водопроводните бомби?! Затова повече от половината инвестиционна програма е заложена само за дейностите, свързани с водопровод и улици. Това е големият проблем на общината.

Лошото е, че за всеки проект трябва да се борим, защото всяка поръчка се атакува от декласираните фирми. Това е практика във всички общини. А всяко забавяне може да е фатално, защото има срокове за реализация. Ако не успееш да се вместиш, губиш финансирането.”, описа ситуацията градоначалникът.

Чимев уточни, че се надява общината да бъде одобрена за финансиране, което да осигури подмяна на канала на улици „Венелин“, бившата „Бригадирска“, сега „Георги Икономов, „Бузлуджа“, „Велико Търново“ и др.

„Прогнозната стойност е около 1,2 млн. лева с ДДС и се предоставя безвъзмездно от ПУДООС. Това са улици, които ще бъдат ремонтирани основно по проекта „Интегриран градски транспорт“. За тези улици е меко да се каже, че изглеждат като след бомбандировка.

Проблемът е свързан с това, че се появяват знайни и незнайни фирми, които нямат дори павилион за продажба на вестници, но атакуват още обявлението за откриване на процедура. Нямат абсолютно никакъв бизнес и не развиват такъв, но за сметка на това атакуват целенасочено обществени поръчки в общините.

Лошо е състоянието и с улиците в ж к „Бистрица”, където също улиците са като швейцарско сирене. Надявам се, хората правилно да разберат откъде идва забавянето ни. Иначе досега можехме да сме направили например ремонтът в ж к „Бистрица”, да сме сложили нов асфалт, тротоари, детски площадки, градинки и…багерите на ВиК да са вече разкопали половината комплекс. Буквално до дни очакваме отговор за евентуално финансиране и за канала. Там има компрометирани участъци и това за момента ни спира, като, ако не стане, ще се самофинансираме. Цялостният ремонт означава, че поне в следващите 25-30 години там да няма проблеми.

На 26-и юли се отварят документите за избор на изпълнител за ремонт на улиците и цялостно асфалтиране на „Евтим Трайчев“, „Ропотамо“, „Средец“ и част от „Велико Търново“, където бе подменен водопровод, но поради липса на финансиране не бяха изградени изцяло. Улиците са в отвратително състояние, така че след ремонта ще бъдат във вид, в който се надявам, че няма да ни бъдат проблемни в следващите 25 години.