В Кюстендил кръщават трапезария на Българската Майка Тереза

Лили Шмидт

 

 

Паметна плоча на покойната дарителка Лили Шмидт, наричана още Българската Майка Тереза, ще бъде поставена в Кюстендил.  Идеята е на създаденото от Лили Шмидт Сдружение “Майчина любов”. Факт е и решение на Общински съвет –Кюстендил, с което се дава съгласие да бъде поставена плоча, разноските за което ще бъдат за сметка на Сдружение “Майчина любов”.
От Сдружение “Майчина любов” са изразили желание за поставянето на плочата. Лили Шмидт е наградена през 2003 година от президента на Германия с медал за благотворителност “Фердинс Кройц”, през 2005 година и от българския президент Георги Първанов, който й е връчил орден ”Мадарски конник”. За всеотдайната си благотворителност и милосърдие Лили Шмидт е наричана Майка Тереза. През 2008 година е удостоена със званието “Почетен гражданин на Кюстендил”.
Решението на ОбС е на база молба от Сдружение ”Майчина любов”, представлявано от д-р Силвия Попова. Известната зъболекарка, в качеството й на председател на организацията, е изразила желание Общинската социална трапезария да носи името на Лили Шмидт и паметната плоча да се постави в близост до трапезарията. Кюстендилката, която емигрира в Германия преди десетилетия, почина през август миналата година на 91 г.