Екипът на губернатора Ирена Соколова държи под око 29-те водоема в Пернишко, с пълна пара върви рехабилитацията на яз. «Студена»

Ирена Соколова (вдясно)

 

Ирена Соколова

Водоемите, стопанисвани от „Напоителни системи“ ЕАД клон Струма-Места, са в добро техническо и експлоатационно състояние, установи проверката

 

Областна администрация-Перник държи под око състоянието на водоемите в региона, за да не се допуснат инциденти, заяви вчера областният управител Ирена Соколова. След извършена проверка на язовирните стени и съоръженията към тях в навечерието на лятото е установено, че на територията на областта водоемите са 29. За да се гарантира безопасността на населението, седем от тях – „Бобораци“, „Завала“, „Кошарево“, „Брезник“, „Мещица“, „Земен“ и „Прибой“, се поддържат празни поради неизправност на някои от техните съоръжения. Техническото състояние на трънския язовир „Лялинци“ е определено като частично неработоспособно, а специално за язовир «Завала» има одобрен проект за ремонт на язовирната стена и съоръженията към нея, който в момента се изшълнява.

Върви и рехабилитация на най-големия водоем, използван за питейните нужди на Перник и десетина по-малки населени места – язовир «Студена», като тече „Проект за развитие на общинската инфраструктура“, изпълняван от МРРБ чрез заемно споразумение от Световната банка.

За двадесет от язовирите, намиращи се на територията на област Перник, специалистите са категорични – техническото състояние на стените и съоръженията е изправно. В община Перник това са язовирите „Расник“, „Осломе“, „Темелково“, „Ярджиловци“ и „Рутеш“, в община Радомир – „Върбица“, „Червена могила“, „Долна Диканя“, „Извор“, „Дрен“, „Стефаново“ и „Върба“, в община Ковачевци – „Пчелина“,

В община Брезник – „Красава-1“, „Красава-2“, „Бегуновци“, „Слаковци“, „Брезнишки извор“ и в Трън – язовир «Ярловци».

Не е извършено почистване на отводнителния канал на язовир „Стефаново“ край едноименното радомирско село, тъй като там не е изяснена собствеността на техническото съоръжение.

При проверка на междуведоствена комисия, извършена в поскледния ден на юни, е била установена филтрация в петата на язовирната стена на язовир „Конска“. Собственикът на водоема – община Брезник, е получил предписание за контролирано понижаване на водното ниво под участъка с филтрация. Повторното завиряване на язовира ще започне след извършване на ремонтно-възстановителни работи за отстраняване на филтрацията по въздушния откос.

Язовирите, стопанисвани от „Напоителни системи“ ЕАД клон Струма-Места, са в добро техническо и експлоатационно състояние. За тези съоръжения се предприемат необходимите за безопасното им функциониране мерки и действия. За установяване на техническото им състояние редовно се извършват проверки, в резултат на които се изготвят констативни протоколи и се изпълняват предписанията, дадени в тях, поясни пернишкият губернатор.

Пропуски в техническата експлоатация се наблюдават най-често при малките язовири, които са предоставени за стопанисване и управление на общините. Вследствие на извършваните проверки от междуведомствените комисии, собствениците и ползвателите на съоръженията извършват предписанията, подадени от комисиите, и намаляват риска от възникване на аварийна ситуация, допълни Соколова.